2010-06-17
晚上从屯门回到美孚, 二人系车上已经想揾甜野食. 不过口中的, 来来去去都系豆腐花呢一个简单甜品. 不过, 时间已经九点, 好食的那一家豆腐花店早已打烊. 我们改一改主意, 就决定来食碗糖水, 而美孚食糖水既地方, 的确是不多. 曾经有多间糖水铺开业过, 但好多都做唔够一年, 就关门大吉. 我们来到恒柏道, 一间不是local人都揾唔到既糖水店, 开业已年多, 做得到咁耐, 而且仲要系一个咁隐蔽既铺位, 相信街坊们对佢既评价不错, 才能做到而家.我们两个, 因近日的体质问题, 都系唔食生冷野. 二人都叫下一些港式既传统糖水. 一个滋润的合桃露沟芝麻糊, 另一个就是一个热辣辣的芋头椰汁西米露. 合桃露沟芝麻糊, 味道香甜. 但不知为何, 甜品点甜都好, 女仔总觉得不够甜. 但以我口味来说, 甜度已经够. 合桃香口, 芝麻甜口. 味道虽然不match, 但用来滋补润一润, 是不错的.西米露, 热既芋头椰汁西米露要我等上数分钟, 原因系即时用明火同我返热个西米露, 芋头煮得好腍而且味道亦甜口. 椰汁, 是煮好西米露才后加上去的. 原本汤底只是糖水芋头, 所以西米露既芋香较重. 而罐头椰桨亦非
西米露, 热既芋头椰汁西米露要我等上数分钟, 原因系即时用明火同我返热个西米露, 芋头煮得好腍而且味道亦甜口. 椰汁, 是煮好西米露才后加上去的. 原本汤底只是糖水芋头, 所以西米露既芋香较重. 而罐头椰桨亦非常香甜. 西米比较寒凉, 故只让她吃两口.
小小街坊店, 仲送埋餐, 除传统糖水外, 新派的甜品如绵绵冰也有得卖. 另外, 店子有些小迷语, 小知识, 好让大小朋友玩玩. 非常之有亲子feel.