2024-09-28
刚刚去完日本旅行返嚟,约咗闺蜜见面,想食中菜之余又要拣一间坐得舒服,唔太嘈,环境又宽敞嘅酒楼,闺蜜推介咗同book咗呢间喺尖沙咀么地道75号南洋中心嘅尚苑!最初打算普通聚餐无念住要写食评,但因为我地食咗佢嘅一个菜式....所以都忍唔住想分享下好嘢俾大家!登登登。。。凳!就系佢地嘅“新鲜菠萝拔丝咕噜肉"($148),呢碟拔丝咕噜肉真系令我地觉得好惊艳。首先,拔丝咕噜肉卖相一上枱已经几靓,因为有整边新鲜菠萝切得靓靓咁一齐上,卖相一流,咕噜肉一夹起,见到好多拔丝效果,绝对无渣流滩!一咬落去,外皮松脆,内面却保持住肉质嘅鲜嫩同多汁!每一口都能感受到𠮶种甜而不腻俾糖浆包信旧肉嘅感觉,我地两个忍唔住衬热狂食!这个拔丝咕噜肉嘅火候掌握得恰到好处,切要赞一下师傅,真系估到,我哋原本以为呢度主打嘅北京填鸭 or 樟茶鸭先系signature 菜,但原来呢碟“新鲜菠萝拔丝咕噜肉”先系代表作,被北京填鸭/樟茶鸭耽误咗嘅咕噜肉!!!😅😅😅😅Anyway,呢个咕噜肉极高的水准,绝对值得一试同对得住呢个价位。仲有系叫咗两只蒜茸粉丝蒸大元贝($28/只), 呢个价钱性价比高,扇贝的鲜美同蒜蓉完美结合,蒜蓉嘅调味恰到
登登登。。。凳!
仲有系叫咗两只蒜茸粉丝蒸大元贝($28/只), 呢个价钱性价比高,扇贝的鲜美同蒜蓉完美结合,蒜蓉嘅调味恰到好处,不会过于抢味,反而提升了扇贝嘅鲜。蒸煮嘅时间也控制得好,扇贝口感都系嫩滑,没蒸过熟嘅感觉,唔错!
最后当然有叫到佢地嘅主推嘅菜式“尚北京填鸭”(半只)($268)....片皮鸭的皮做得好得酥脆,每块块食酥脆卜卜声,正常水准,但份量如果多返d就更好。
总括嚟讲,呢间酒楼嘅新鲜菠萝拔丝咕噜肉真系高水准,加上酒楼环境舒适,我地会为咗个拔丝咕噜肉再返嚟嘅!