2019-12-19
新鲜蛇肉,真心伙计,难得!睇周刊介绍,香港只有一间系仲有搪蛇同用新鲜蛇肉的蛇羹,今日去开上环就去食。11点几去到,在门外同装修已经肯定系老铺,由收钱到厨房伙计都非常有经验,个个仲好友善和有礼貌,其中一个已经做了70年但仲好精神的”师公”,并不是普通蛇店能比。里面座位吾多,老板话就叫地坐系一排好高蛇柜旁边,佢讲笑话D蛇出吾到来,叫我地放心。我当时想系咪真系仲有蛇咖,应该系道具柜姐。坐低好快就两碗满满蛇羹,真系好多粗粗长长的蛇肉,个羹吾会死杰烂杰,其他配料薄脆,柠檬叶,醋都有齐,我都系喜欢乜都吾加,正。食完走去厨房问下可吾可以入去睇,老伙计好客气话OK,仲介绍每天都系度搪蛇,我仲有D怀疑,师公就话开柜比我睇,原来就系我座位的旁边啊!佢仲介绍其中一种系野生福建什么蛇,净系个胆都400蚊;另外又介绍了蛇鞭酒,话蛇系有两条鞭喔。真系学到野