2017-05-03
友人知我一向食野奄尖,酒店野贵野唔好食都会直踩,于是带我黎试试铁人旨花,话绝对唔会令我失望一出升降机就见到大大个铁人旨花招牌,现时正值樱花盛开季节,门面同餐厅内亦摆设不少樱花枝提升环境气氛。「师傅发办 OMAKASE」系由师傅选择当造新鲜食材再整比客人,客人只需要安坐座位等开餐。以往点菜都系会拣自己钟意食嘅黎点,从未试过叫师傅发办,于是胆粗粗就咁拣左OMAKASE 黎食『前菜』『前菜』- 明太子沙律 明太子切成粒粒方形,同沙律菜一齐食,两者咬落相当清脆意想不到系食食下口内竟感到阵阵 些微辛辣味,原来沙律加左些微辣椒籽落去,辣嘅沙律第一次食,估唔到咁配搭相当好,成功引起食欲『前菜』- 芥辣八爪鱼刚刚食完微辣嘅明太子沙律,再食碟芥辣八爪鱼,竟然有种更上一层楼嘅感觉辣椒嘅辣同芥辣嘅辣系两种唔同口味嘅辣,口内尚有辣椒嘅微辣,当碰上新鲜唔呛鼻嘅 Wasabi,辣椒将Wasabi嘅辣推上另一层次,加上新鲜超弹牙咬口嘅八爪鱼,简直系无得弹 『前菜』- 杂菜蛋卷蛋卷包含各种新鲜鲜甜的蔬菜类,放入口,鲜甜嘅菜汁同蛋味将之前嘅辣味去晒,认真美味。『刺身』-活龙虾刺身龙虾上台时触须仲会郁下郁下,有得食仲
一出升降机就见到大大个铁人旨花招牌,
『前菜』
『前菜』- 明太子沙律
明太子切成粒粒方形,同沙律菜一齐食,两者咬落相当清脆
辣嘅沙律第一次食,估唔到咁配搭相当好,成功引起食欲
『前菜』- 芥辣八爪鱼
辣椒嘅辣同芥辣嘅辣系两种唔同口味嘅辣,
加上新鲜超弹牙咬口嘅八爪鱼,简直系无得弹
『前菜』- 杂菜蛋卷
蛋卷包含各种新鲜鲜甜的蔬菜类,
放入口,鲜甜嘅菜汁同蛋味将之前嘅辣味去晒,认真美味。
『刺身』-活龙虾刺身
龙虾上台时触须仲会郁下郁下,有得食仲有得睇,证明龙虾刺身非常新鲜,
龙虾肉晶莹剔透,咬落啖啖肉,味道鲜甜
『铁板烧物』- 牛肉角烧
接住上嘅系铁板料理系 牛肉角烧,
师傅将葱同预先炸好咗嘅洋葱用薄切牛肉包好上碟。
整件放入口嘅牛肉角烧,咬落去首先食到牛肉与牛脂嘅肥美
咬多几啖就系一阵阵葱花同香洋葱味,越咬越好味
『寿司』- 深海池鱼
师傅采用深海池鱼鱼脊部位做成池鱼寿司,
池鱼新鲜,肉质鲜甜味道不太浓郁
『寿司』- 超大带子
带子同我去日本渔市场见到一样咁大只新鲜
带子上加上些少葱花同柚子芥辣酱,一入口就食到带子鲜甜同柚子芥辣嘅刺激,两只简直系完美配搭
『寿司』- 鲔鱼拖罗
肥美嘅鲔鱼拖罗脂肪分布靓到好似和牛咁,忍唔住影多几张相
师傅在拖罗上轻轻扫上豉油汁,无须再点豉油,就咁一啖咬落去,味道超正
油脂由口里面散发出黎,加上鱼肉本身嘅鲜味,真系正到
我谂呢个就系所谓 幸福的味道
『寿司』- BB油甘鱼
油甘鱼食落除咗有本身的微甘味仲有萝卜嘅微甜,相当不错
『寿司』- 海鳗花之恋
跟住到压轴出场嘅海鳗花之恋
花之恋先用紫苏叶包好饭团,再用原条海鳗包好,最后表面加上蟹子,卖相一流
夹起花之恋的底部可以看到,海鳗本身的鳗鱼汁渗透晒入每粒饭度,所以不用点豉油就可以食。
师傅笑我同朋友冇可能一啖食晒,于是我就一啖食比佢睇
成件放入口第一时间食到浓郁海鳗味,之后系紫苏草香味同粒粒脆卜卜嘅蟹子
浓厚海鳗汁加上紫苏青叶味,口感清新
『烧物』- 烧喜知次
师傅将喜知次切一半后烧成金黄色,放在叶上,再放在蓝白相间有波浪纹造型的碟上
看似游鱼游于海上,可见有用心摆设过,满足晒视觉享受
鱼肉仲系幼滑,搭配萝卜泥食,口感鲜甜
『白鱼汤』
收好烧喜知次的碟后,侍应将一碗白鱼汤奉上,
白鱼汤睇落得菇同海带葱花做配料,好似好清,但饮咗一两啖后竟见到原来宝物沉杯底
师傅用先前龙虾刺身切落黎嘅触须放落白鱼汤度煲,
令白鱼汤唔单止有微咸嘅鱼鲜味,仲有龙虾肉鲜甜味,冇得顶
『甜品』- 黑朱古力芝麻奶冻
黑朱古力同芝麻意外地味道相当搭配,
奶冻入口即溶,同时食到朱古力同芝麻味,平时唔太钟意食朱古力嘅我都要比like
『甜品』-绿茶雪米糍
最后非常感谢Gary 师傅令我同朋友全程晚餐都好开心,
师傅非常主动向我同友人介绍各样菜式,令我地唔使傻下傻下唔知自己食咗咩落肚
又会同客人有讲有笑,令进食气氛变得轻松愉快。
侍应生又好有礼貌同笑容,真系酒店都唔会有咁好嘅服务,不得不赞