2020-11-24 71 浏览
话说今日约左一个好耐无见嘅朋友,佢知道近排系元朗有一间新嘅日本餐厅,仲要系厨师发板👨🏻‍🍳。宜家疫情底下,旅行又无得去,只可以留系香港食下其他国家菜式,望梅止渴一下。而我呢个朋友知道我系一个日本迷,年年都会去日本,所以佢带左我黎试下呢间新日本餐厅。今次系我第一次黎食厨师发板,个感觉好新鲜。餐厅好整齐干净,厨师好有诚意系厨房区等候我地嘅来临,又好有礼貌。由坐低到食物到枱面,我地都可以近距离望到厨师好专业处理食材。因为厨师发板会因应当日有咩新鲜食材而决定当日menu, 所以每日都唔会完全一样。今次厨师发板准备左5款食物,每一款都好似艺术品咁,好精巧,好靓,唔舍得食。但佢地真系唔系得个样,仲系好好食,好新鲜。我个人觉得食厨师发板真系好幸福,厨师会站在顾客角度为顾客准备最好嘅食材,同时又有新鲜感,唔洗顾客烦食咩好。我好满意今次嘅厨师发板嘅体验👍🏻

2020-11-15