2019-08-29 14 浏览
个人黎讲好钟意食海鲜,今次就去食蒸海鲜,我地嗌咗个海鲜餐再追加招牌黑松露蒸蛋~上面蒸海鲜,个底就可以自选粥底定汤底,我地就拣咗龙利叶苹果雪梨鸡脚排骨汤,汤料真系好足料先黎招牌黑松露蒸蛋,先蒸几分钟,蒸好再落黑松露系面,食落真系超滑,平时虽然唔太好黑松露,但配蒸蛋食就觉得好香好夹!正!沙包蚬、鲍鱼蚬冇沙,仲食到阵鲜味!鲍鱼仲配埋个人好钟意食嘅虫草花,既弹口又爽口!yum!海中虾虽然唔系好大只,但好鲜甜!元贝元贝大粒厚肉,仲有粉丝垫底,吸收晒元贝嘅鲜味,正!美国桶蚝胀卜卜、好肥美!姜葱蒸鱿鱼 & 金银蒜蒸胜瓜鱿鱼爽口,仲有豆卜吸收咗鱿鱼嘅精华!胜瓜好香蒜味,成功掩盖咗胜瓜果黎泥味手刴猪肉丸及黑鱼丸好弹牙、爽口,真系食得出系手刴!食完所有海鲜就可以饮埋个汤喇,加埋海鲜嘅精华,个汤真系鲜甜到不得了,连啲排骨都好好味,啲肉唔会好老,但如果啲鸡脚可以再煲淋多少少就更加正喇!总括黎讲所有海鲜都好新鲜,仲有专人帮手蒸,唔会惊overcook咗影响口感同味道!虽然份量看似唔系话好多,但饮埋个汤就岩岩好,岩晒钟意食海鲜嘅我,会再encore!

沙包蚬、鲍鱼

海中虾
虽然唔系好大只,但好鲜甜!

元贝
元贝大粒厚肉,仲有粉丝垫底,吸收晒元贝嘅鲜味,正!

美国桶蚝
胀卜卜、好肥美!

姜葱蒸鱿鱼 & 金银蒜蒸胜瓜
鱿鱼爽口,仲有豆卜吸收咗鱿鱼嘅精华!
胜瓜好香蒜味,成功掩盖咗胜瓜果黎泥味

手刴猪肉丸及黑鱼丸
好弹牙、爽口,真系食得出系手刴!