2022-07-17
今天在观塘办事,办完之后已经差不多晚饭时候,想起朋友介绍骆驼漆大厦有间买外卖嘅专门店,朋友话质素唔错又抵食,而是决定带回家做晚饭。上到去之后,写order纸,好快外卖就到手。回到家中食物仍然热辣辣,正。寿喜烧牛肉汤饭$98分量十足,卖相亦都唔错。寿喜烧汤底甜甜地好好佐饭,牛肉份量亦都唔少,牛肉不会韧,配料还有鸣门卷、昆布、金菇、娃娃菜以及我最钟意嘅日式腐皮。饭系用咗日本米,不错。青芥末手撕鸡捞乌冬$98呢个菜式好适合夏天食,感觉好清爽。QQ滑滑嘅乌冬上面铺满青瓜丝同埋手撕鸡,再加上日式青芥末酱汁,清新得来又刺激味蕾。手撕鸡肉都几嫩滑,啖啖肉。一口芝士年糕$48呢个好有惊喜,软糯年糕入面包住满满嘅芝士,一口咬落去,芝士就会澎湃咁涌出来,非常邪恶,口感软绵绵。矶烧鱿鱼天妇罗配黑椒蛋黄酱$48呢个天妇罗好好味,天妇罗粉浆入边混入海苔,好香又脆卜卜,入边包住鱿鱼,几爽弹,沾上惹味嘅黑椒蛋黄酱,会令人吃不停口,很不错。总括来讲,呢餐外卖质素都唔错,而且份量十足,都好抵食,下次再经过观塘,一定会再来买外卖。
寿喜烧牛肉汤饭$98
青芥末手撕鸡捞乌冬$98