2024-11-18
忙东忙西,好耐无行过山,所以,趁星期六揾埋洪哥快闪一段由大水坑上藤皇,再行返落西贡市中心。上山前,先到茶记食个早餐壮壮声威,出咗大水坑站晌大水坑村有好几家茶记,揾咗最就脚嘅「枫霖」。村屋环境,有室内,有室外,不过,好多街坊、工友帮衬,里面坐满人,焗坐出面,其实出面舒服嘅,尤其是天气凉凉哋,不过,就要吸「二手烟」。谂住快快食个早餐,都费事等里面。本来啲枱都好窄,枱上放埋餐具、调味就感觉更加窄。餐牌底面4页,就包含晒餐厅所以菜式、乜餐物餐。早餐方面,价钱同出面其他茶记都喺咁上下。鲜牛肉面加双烚蛋 $42洪哥一向讲健康,拣咗无乜汁酱嘅鲜牛面,佢话啲牛肉都几鲜嫩,再加两只烚蛋,真喺够健康营养。沙嗲牛肉面、餐肉烟肉牛油方包 $42小弟就无咁健康,拣番最心水嘅沙嗲牛面,再配埋邪恶嘅餐肉、烟肉,喺无老婆晌身边先敢叫。个沙嗲汁推得唔错,够香,无话超好食,但已收货,而牛肉都几嫩滑;餐肉、烟肉夹埋落牛油方包一口咬落去,够过瘾。热奶茶、热咖啡(斋啡)惯性,点都要试杯热奶茶,色泽有点淡,入口味道算OK,个人而言,就觉得未够醇厚,感觉差少少似的。真喺好似食快餐,旋风式食完,走人,出起步上山。
洪哥一向讲健康,拣咗无乜汁酱嘅鲜牛面,佢话啲牛肉都几鲜嫩,再加两只烚蛋,真喺够健康营养。 沙嗲牛肉面、餐肉烟肉牛油方包 $42
小弟就无咁健康,拣番最心水嘅沙嗲牛面,再配埋邪恶嘅餐肉、烟肉,喺无老婆晌身边先敢叫。个沙嗲汁推得唔错,够香,无话超好食,但已收货,而牛肉都几嫩滑;餐肉、烟肉夹埋落牛油方包一口咬落去,够过瘾。 热奶茶、热咖啡(斋啡)
惯性,点都要试杯热奶茶,色泽有点淡,入口味道算OK,个人而言,就觉得未够醇厚,感觉差少少似的。 真喺好似食快餐,旋风式食完,走人,出起步上山。