隐身于K11一角嘅米炊外表似一般日式家庭餐厅,本身无好大期望,点知又俾到惊喜🤩。
6oz炭烤浅熟成和牛肉眼🥩咖哩饭配清酒🍶一小杯($168)
声称选用日本兰王蛋🥚制作旋风炒蛋、配上北海道特A级七星梦美人米🍚,一睇粒米,细细圆圆,好似粒珍珠🐚,就知道绝非池中物。依种米带微甜,软糯可口,煮起来很考功夫,净系个饭都俾咗高分。个蛋炒得厚实有层次,掌握到中心滑外皮有口感,抵赞✅。到个咖哩汁,食得出蔬果如甘荀🥕、洋葱🧅、番茄🍅等清新甜味,唔会好假,最正系佢够辛辣,唔似一般日本咖哩呃细路。-至于个牛肉属medium rare嘅感觉,牛味淡,但肉质嫩,亦有啲筋位,满足。

最后饮淡清酒,以为半买半送都系行货,点知佢米香突出,清爽轻甜,又几夹浓味食物。

岩盐烧日本油甘鱼鲛🐟配16谷米($158)个鱼即叫即烧,上碟仲系热辣辣😁,皮脆肉嫩,估唔到咁多肉食,无雪味,调味恰到好处,真系好下饭的菜式。唯一要挑剔系限时一个钟😟,不过如果出面无人排队,又唔会好主动赶你走,算系咁啦!
6oz炭烤浅熟成和牛肉眼🥩咖哩饭配清酒🍶一小杯($168)
6oz炭烤浅熟成和牛肉眼🥩咖哩饭配清酒🍶一小杯

岩盐烧日本油甘鱼鲛🐟配16谷米($158)
岩盐烧日本油甘鱼鲛🐟配16谷米

6oz炭烤浅熟成和牛肉眼🥩咖哩饭配清酒🍶一小杯