2020-05-07
之前曾经食过佢系山景既旧铺,今日特意试下新铺。对比旧铺,新铺光猛好多,全黑既墙身贴上多只绣左花既碟,多左一层时尚感,但系仍然保留左我好喜爱既传统旧式扒房果只格仔台布,新旧交融。尚算系新开张,店铺特意送上一杯餐前红酒。有埋welcome drink,成件事特别elegant!佢既苦涩味唔重,属于易入口既品种。夜幕低垂,坐系面向玻璃窗外面既长台位,睇住街边人与车归家既脚步,甚是享受。一杯红酒,当然配搭番牛扒就最为不过。叫个铁板餐,先附餐汤同面包。蒜蓉包为薄脆既一片,罗宋汤则茄膏香浓。我点左一份澳洲T 骨,menu 提到有足8 安士。T 骨扒有左右两个部份,带来两种不同口感。一面切落较结实有咬口,自带肉香,另一面则较为松软,入口多汁,整体上算系保持番旧铺一贯水准。饭、薯菜、意粉拣左意粉,装既系墙上同款都几靓既碟。一直都觉得甜品同饮品系呢间餐厅既加分位,因为佢既甜品系雪糕or 啫喱杯,同埋有得叫黑牛呢d 特别有港式情怀既东西。啫喱可以拣提子同青柠味,拣左青柠,食落似我夹糖必夹既绿色熊仔糖,好食。本来想叫金牛,不过咁岩佢无芒果雪糕,所以叫番黑牛。实物比旧铺大杯,而家成个jar 咁大!我见其他人叫
餐前红酒
澳洲T 骨
一直都觉得甜品同饮品系呢间餐厅既加分位,因为佢既甜品系雪糕or 啫喱杯,同埋有得叫黑牛呢d 特别有港式情怀既东西。啫喱可以拣提子同青柠味,拣左青柠,食落似我夹糖必夹既绿色熊仔糖,好食。本来想叫金牛,不过咁岩佢无芒果雪糕,所以叫番黑牛。实物比旧铺大杯,而家成个jar 咁大!我见其他人叫普通奶茶柠茶都系咁大杯…
啫喱杯
黑牛