2021-03-15
只写重点,食评如下:1. 人手不足:由点菜到上菜,每一道菜需时约20分钟,合共五道菜,全部是简单菜式,分别是:(i) 烧鳗鱼两片 (每片约2cm x 3cm x 0.5cm)(ii) 烧多春鱼4条 (每条约5cm x 1cm)(iii) 炸豆腐4块 (每块约3cm x 3cm x 3cm)(iv) 加州卷6块 (正常一般日本餐厅加州卷的大小) ; 及(v) 叉烧拉面一碗。2. 难食:(i) 鳗鱼鞋身、烧得太干;(ii)多春鱼唔够春,好少春,都唔知系乜春鱼;(iii) 炸豆腐的心仍是冷,真系「看透了冷眼,心早已没法说感叹⋯⋯」;(iv) 加州卷,只要用筷子一夹,蟹子四散得太快,很多蟹子跌落碟上,可惜;(v) 叉烧拉面:叉烧太咸、肉质太靭、汤底味精水、拉面系超市有售,最平价个种质素嘅拉面,系屋企自队一碗「出X一丁」会比起食呢碗叉烧拉面好食好多。读者可能会觉得奇怪,点解要写埋其中三道菜嘅size 呢?因为呢间餐厅提供嘅食物,好细份,食唔饱。老细,你可以收贵啲,每道菜整大份啲架嘛!不过,你个厨师煮嘢咁难食,如果佢唔改善下啲厨艺,食物再大份都只会仍然系咁难食。无味蕾的人,即管可以试下帮衬呢间日本
1. 人手不足:
(ii) 烧多春鱼4条 (每条约5cm x 1cm)
(v) 叉烧拉面一碗。
2. 难食:
(i) 鳗鱼鞋身、烧得太干;
(ii)多春鱼唔够春,好少春,都唔知系乜春鱼;
无味蕾的人,即管可以试下帮衬呢间日本餐厅,但即使无味蕾,仍需要等好耐,等到十分肚饿个一刻,店中唯一嘅侍应兼收银及接外卖订单嘅男人,便会慢慢将食物送到上枱。
顺带一提,由客人进入呢间餐厅个一刻,便会听到餐厅播放十分难听嘅日本歌。老细,不如你熄咗啲音乐佢,比人安静地食一餐晚饭啦!
推介菜式:
1. 味精拉面
2. 心仍是冷炸豆腐
3. 甩皮甩骨加州卷
4. 世界真细小烧鳗鱼
5. 乜春鱼 ... ...
结论:贴钱买难受!
后续:只食到半饱,要揸车去第二间餐厅食多一餐晚饭。老细,你唔识点做日本餐厅,就不如唔好做啦!