2018-01-10 2466 浏览
是日约左朋友喺上环食 lunch, 选择左呢间韩国餐厅, 贪佢唔系集团式, 而且菜色比较正宗 (好似系韩国人开嘅) 。 原来 lunch 都有提供经济午市套餐, 我们一行3人叫左两个套餐加一款主菜。餐前配菜+餐汤去食韩国餐, 其中最期待嘅就系佢嘅餐前配菜, 佢俾左8小碟俾我地, 有泡菜、辣萝白丝、泡菜萝卜、芽菜、豆腐、薯仔、西兰花、苋菜。 餐漡好清好薄, 而且唔系好够热, 汤入面有D红萝白片 & 白萝白片, 只系一般清汤味道。炆牛骨煲 (套餐)每次黎食都必点, 两大旧牛骨连肉已经炆到好淋, 煲入面仲有大冬菇、红萝白件 & 白萝白件, 无论系牛骨定系配料, 都已经煮到好入味, 绝对系无得输。炒年糕 (套餐)用铁板上, 上到黎仲 “炸炸” 餐, 够晒热。 年糕用韩式辣酱连同泡菜 & 薄鱼片肉一齐煮, 唔会好辣, 超级惹味。泡菜煎饼 (单点)煎得够晒香脆, 不过就略嫌唔够多泡菜, 食唔到有泡菜味。

餐前配菜+餐汤
前菜

炆牛骨煲 (套餐)

炆牛骨煲

炒年糕 (套餐)

炒年糕

泡菜煎饼 (单点)
煎得够晒香脆, 不过就略嫌唔够多泡菜, 食唔到有泡菜味。

泡菜煎饼
2018-01-10