2014-08-04
星期日一行4人1:50pm经过楼下.. 见佢个lunch menu得个5-6款食物,价钱又贵,完全唔吸引,楼下个staff好友善,见我地停左系到睇但又觉得个lunch menu唔系好岩,于是主动介绍个tea menu比我地,话2:00就有下午茶。其实个下午茶menu都好唔吸引,又系得5-6款选择,见佢有carbonara大路野,于是就上去,念住坐5分钟就有得叫。上到去念住叫啦,有个经理行埋黎take order,点知佢话下午茶2:30先开始!我地同佢讲: 但系你下面个staff话2:00开始,我地先上黎架wor.. 经理: 唔好意思,要2:30。(态度坚持)我地: 下.. 如果唔系你地话下午茶开始我地都唔上黎啦...经理: 唔好意思,要2:30。(态度依然坚持)我地: 可唔可以破例一次呢? 经理: 唔好意思,要2:30,如果唔系落唔到单 (态度依然好坚持)我地: 但系你下面连menu都转埋啦wor! (已经好唔gur,但始终一行4人,唔想走黎走去)经理: 唔好意思,要2:30,如果唔系真系落唔到单 (我开始发现佢系一部录音机)呢个时候,有一个waiter行埋黎同个经理讲: 2点09分啦
经理: 唔好意思,要2:30。(态度坚持)
经理: 唔好意思,要2:30。(态度依然坚持)
我地: 可唔可以破例一次呢?
呢个时候,有一个waiter行埋黎同个经理讲: 2点09分啦,可以比佢地叫下午茶啦!
经理: 下午茶2:30先开始。
OMGGGG 呢间野咩事? 原来连佢地d waiter都以为2:00 下午茶,全世界得个位经理自己一个知道下午茶2:30先开始。我地放弃了,白白等左半个钟先叫得。个经理好唔helpful又唔友善,好唔识做,算啦讲下d食物先。
我地叫左1个凯撒沙律、2个carbonara意粉。
凯撒沙律 - $35:哇!!!佢一黎到我真系O嘴同差d叫出黎 -- 细到无朋友! 我直情以为系随叫carbonara下午茶送野头盘沙律!佢用个碗装,个碗大概13cm濶,同屋企平时食饭个碗差唔多大,真系好呃钱!我用左2分钟食晒... 个沙律一d卖相都无,d菜唔新鲜,d酱又无捞过,其实甘本无mud酱,无烟肉,我只可以用呃钱同好差黎形容。
carbonara - $42:其实见到个凯撒沙律黎左,我对个carbonara已经系0期望。我对佢0期望,但佢都可以令我一再失望,真系劲!份量比个沙律多,今次揾到碟黎装,依然一d卖相都无,仲衰过茶餐厅,好似平时系屋企hea煮就咁求其揾个碟hea上台....... carbonara无烟肉,得2粒mushroom.. 未至于好难食,始终都系食得入口,但真系好无heart。
总括黎讲,佢岩岩开张试业已经搞成咁,又唔系收得特别平,咁无heart不如唔好做啦... 一定无下次,永远唔会有,请我都唔会黎!