2008-08-09
食完甜品食正餐, 想食碗鱼粥, 0黎到一直同佢无缘的呢度试试. 左睇右睇, 叫了碗拆肉泥鯭粥 ($25), 加碟呢度的镇店之宝 -- 白灼鲩鱼皮 ($35).先0黎泥鯭粥, 劲大碗... 粥底好绵, 煲到杰挞挞的, 带点鱼汤的清甜, 无人造味精, 加埋配料(唔少拆了出来的鲜甜泥鯭肉, 大量葱花及生菜丝), 味道清而不寡, 亦完全唔使落胡椒粉的, 好食!白灼鲩鱼皮就比粥更正 -- 似海蜇头咁爽口, 配上葱, 姜及花生蘸上蒸鱼豉油 (?) 一齐食, 十分惹味, 食唔停口! 绝对值 5 分, 值得试试!环境光猛干净, 仲有电视睇奥运开幕, 哈哈; 招呼好好, 店主 (?) 及阿姐们个个都好友善好好礼貌, 几有人情味的一间店, 感觉良好.埋单 $60, 抵食. 叫自己做「靠得住」, 果然无改错名. 下次食鱼腩猪润粥!