2023-07-16
六公馆🍽️-▫️OPENRICE长期最高浏览NO.1▫️著名中菜▫️适合庆祝▫️打卡一流-今次系庆祝生日,拣咗呢间一直都好出名嘅中菜,环境气氛一流,绝对啱晒爱打卡人士,咁啱BOOK咗食7点,夏天嚟到仲可以欣赏到日落。🌄喺入口位置就有道小门可以通往室外比大家影相。如果唔嫌热仲可以选择坐室外小酌一杯🥃-即使坐入面都会望到靓景😍-🔹龙井熏太爷鸡 $338几乎每枱都会ORDER,上枱时已经好香烟熏嘅味道🤤鸡皮唔系脆嘅,但系好香卤水豉油味,鸡肉十分嫩滑。应该有半份鸡,旁边系龙井嘅茶叶,应该系炸过嘅,好脆口,夹埋鸡肉一齐食更香。-🔹烟熏BB鸽 (厨师推介)呢款BB鸽都系烟熏嘅,同样有香烤味,底下有啲茶叶枝,令整体又靓又香。乳鸽皮十分脆,肉都好滑,挤上青柠汁都好夹,好清新,一反传统点准盐食。-🔹葱油炒饭配白云带子 $268呢款整到好似西式RISOTTO咁,其实系湿炒饭,但系都好香葱油味。底下打咗个芡,有带子、蛋白加蕃茄,几特别嘅配搭,唔会好DRY。-🔹八味金砖豆腐 $138金砖豆腐个皮十分松脆,豆腐嫩滑,旁边有蒜粒同蕃红花丝,好香口。但由于喺其他中餐厅都试过更好食,所以就觉得不太值。-🔹黑蒜焗羊鞍 $328唔
▫️OPENRICE长期最高浏览NO.1
▫️著名中菜
▫️适合庆祝
▫️打卡一流
即使坐入面都会望到靓景😍
🔹龙井熏太爷鸡 $338
🔹烟熏BB鸽 (厨师推介)
🔹葱油炒饭配白云带子 $268
🔹八味金砖豆腐 $138
🔹黑蒜焗羊鞍 $328
唔好羊肉嘅我,今次都一试呢个羊鞍,好香黑蒜味道,以为会好咸,但反而唔会,羊肉有少许膻味,但系食落黑蒜味都可以遮盖到,不至于太难入口。羊鞍份量都好大,肉质实但唔难咬开。喜欢食羊嘅真系可以一试!
🔹桂花蟹肉炒新竹米粉 $298
呢道主菜十分有惊喜,超有镬气👍🏻配有椰菜丝、芽菜、蛋黄、蟹肉🦀️,就咁简单嘅材料炒埋一齐已经好好食,每一啖都充满蛋黄粒同蟹肉,口感非常丰富。另外再加咗少少肉丝,又更加香。
🔹黑金流沙包 $108
最后再嗌咗一个好出名嘅流沙包作为甜品,设计到黑金已经好特别,佢地嘅面包都系比较烟韧,实啲。里面流沙效果都好好,一撕开即流,而且好香蛋味。
整体来讲,呢间餐厅都十分适合庆祝同打卡。个人觉得新竹米粉真系有惊喜☺️侍应们都好主动介绍招牌菜,而且主动收碟。加上影相嘅时候仲会帮食客打灯😂 食物都系高水准嘅,如果BUDGET多嘅都可以一试,都系值得嘅~