2019-05-10
老实讲食一碗拉面成70几80蚊真系一啲都唔平(我觉得贵),佢仲要只系位于深水埗,X兰、一X堂果啲都系差唔多价钱。自问食唔多唔敢讲乜叫好食,但呢碗系我其中食过最难食嘅拉面之一🍜。😫我呢日同同事食lunch嚟试下,叫咗最普通的拉面($78),而个汤底我拣咗背脂豚骨汤,但真系好杰好咸好油好腻好奇怪😭😭🤢劲重口味,我本身已经预佢重,但比我想像中夸张得多。饮完一啖已经无食欲,个面质偏粗同硬,唉无得拣软硬。啲叉烧亦同平日食好唔同,好薄,无乜脂肪可言,无乜味,似豚肉片😑😑😑,唯一好食啲系只蛋🥚。另外,令人失望嘅包括佢个环境,我唔系expect要几fancy,但无谂过佢完全无装修,连原本系港式云呑面格局个位都仲喺到,啲枱櫈都无换过咁。。。冷气又唔系好够,所以有阵臭味,应该系出面附近个街市啲味散唔到啦,仲劲过熟食中心咁。有昆虫飞,门口又一箱箱纸皮箱,睇见都无冲动入去。听闻系连细节都一丝不苟嘅日本人开的吗?我真的不敢相信。☹️☹️btw餐厅职员亦比较懒散,挂住打牙骹。唉,不了。😓