2018-12-18
今日同表姐一齐去黄埔Aeon Style行街买野,行到夜晚8点,就费事出去揾其他餐厅食晚饭,所以决定去Food Court揾野食。Food Court 有各种不同类型的日本餐厅,天气冻冻地就决定食返碗热辣辣既拉面,暖下胃,眼见诚拉面未试过,而且又唔洗排长龙,就决定今晚食依间啦。 2个人一人一碗拉面,再加配烤饺子、盐烧鸡软骨小食。我就试左豚骨味噌汤底,紫菜偏淋,汤底有少少味噌味,拉面弹牙 ,但都几重碱水味,半熟蛋流心,叉烧偏肥普通,用左火枪轻一轻烧过,但焦香味不足。饺子我见到系急冻包装饺子,用煎炉煎底,但煎既时间太短,饺子底唔脆。最差系盐烧鸡软骨,烤到㶶晒,咬都咬唔开,真系唔明白,点解咁都可以上菜比人食,我怀疑店员系眼尾都无望过碟鸡软骨,自己出品都唔留意,差到咁都可以比人,亦浪费左食物,实在太过份,最终成碟2串食唔到。我地都费事换,因为觉得换完都唔会好食,整体质素低于水平,永不再黎。