2017-04-16
登龙街系香港其中一个美食集中地,每次谂唔到食咩都会去探访一下。今个月的纪念日就选择了位于金朝阳中心30楼的Penthouse。听人讲呢间餐厅系米芝莲推介的餐厅之一,就等我们会一会佢。餐厅系西式带酒吧的格调,因为附近五光十色的霓虹灯咁岩衬托出浪漫与热情的气氛。岩晒二人世界,又或者一班人happy hour聚旧食大餐,而呢间餐厅吸引我的重点就系菜色入面好多海鲜呀~Welcoming就已经送上面包给你开开胃先,餐厅选用了法式面包配香草酱,包唔太硬加埋个酱酸酸地岩岩好。开动左个胃就黎starter啦,唔好睇少呢件蟹肉饼,有7成都系啖啖嘅蟹肉,而且除了调味香料仲有蟹肉鲜味。再配上三款特制酱料,清新的牛油果酱,浓郁的蛋黄酱,香甜的芒果沙沙酱。增加了味觉唔同的感受。之后到沙律,呢个系我有史以来食过最丰富的沙律,简直就同主菜无分别XD包括有生菜,车厘茄,棕榈芯,肉肠,牛油果,芝士条,蒜蓉虾,要赞的系选用的食材都系最鲜嫩的部份,无一样野系配角,特别要提的系棕榈芯,第一次食,口感同味道都好似荀,但系大件好多。同埋芝士,平时食沙律只系有芝士碎,今次系一大条咁食,真系一分钱一分货。饮品点了一款Mocktail
岩晒二人世界,又或者一班人happy hour聚旧食大餐,
而呢间餐厅吸引我的重点就系菜色入面好多海鲜呀~
Deviled Crab Cake
而且除了调味香料仲有蟹肉鲜味。
"NYC" Chopped Salad
包括有生菜,车厘茄,棕榈芯,肉肠,牛油果,芝士条,蒜蓉虾,
要赞的系选用的食材都系最鲜嫩的部份,无一样野系配角,
Sweet Life
Mushroom Pita Pizza
Italian Seafood Soup
加上睇个颜色就知用了非常多的香料调制,内里仲有青口、蚬、带子、大虾、鱿鱼,全部新鲜大大只食到回味无穷TvT。
旁边配了藩红花香料烤多士,点落浓汤食简直不得了。
44 Degree Slow Cooked Akaroa King Salmon
懂得慢煮的食家一定知道呢个方法完全保留了食材的原汁原味,
而且肉质非常鲜嫩,入口即溶,三文鱼的肉汁同油香覆盖了整个口腔,齿颊留香。
另一方面,平时主菜会配意粉、饭或薯菜,而三文鱼底下的系叫Fregula,又系第一次食,原来佢系Pasta的一种。
口感好似炖饭、又似超大粒的薏米,因为软熟,吸收晒肉汁同海鲜汤,加上又有我最爱的带子同蟹肉,坚系无敌。
可惜食到呢度,我都已经饱到投晒降,
我决定下次再挑战甜品!!唔知会唔会有海鲜味呢=P