2023-11-21
今日朋友话带我嚟观塘食呢间 日作食堂 佢话观塘开咗呢间环境好靓又有特色嘅日本校园餐厅 要试吓😇 一入到去就见到呢个 就会谂起细个睇小丸子努力跳鞍马嘅片段😌 入面坐嘅环境都好有日本校园班房嘅感觉😇 坐低就扫咗QR code 睇吓有咩食~ 餐牌图文并茂 好多嘢食都好吸引😋 拣咗一阵就自助落单啦~ 好快拣咗嘅餐饮就嚟到~ 日式热茶 茶味够香 食鱼生+天气凉凉哋饮啱啱好😌 富士川町产柚子汽水 好清新嘅柚子味 酸酸甜甜好味😋 和风厚切吉列豚肉眼扒定食 $168呢个定食套餐好丰富😍 先讲配菜 有牛蒡丝清清地 同埋鸡蛋薯仔沙律 薯仔味道啱啱好 仲有啲大大旧可以咬下 赞👍🏻面豉汤热辣辣 饮落去好舒服 入面竟然仲有蚬 好足料呀🤩白饭用咗珍珠米 上面加咗饭素 好食😋跟住到主角系厚切吉列豚肉眼扒🤩 一上枱真系热辣辣 夹起一嚿肉仲出紧烟🤓 表面炸得脆脆 食落仲有肉汁 加埋佢配嘅酱汁 好食😋 四色丼 $158呢个刺身丼即叫即切好新鲜🤩 入边有四款刺身 有三文鱼、北海道带子、赤虾同埋剑鱼 全部刺身都系大大件又厚身 再加埋寿司饭 好完美😍另外配菜都系有蛋薯仔沙律、牛蒡丝 同埋面豉汤😉 跟餐仲叫咗两样甜品🍮 因为
一入到去就见到呢个 就会谂起细个睇小丸子努力跳鞍马嘅片段😌
入面坐嘅环境都好有日本校园班房嘅感觉😇
好快拣咗嘅餐饮就嚟到~
日式热茶
呢个定食套餐好丰富😍
面豉汤热辣辣 饮落去好舒服 入面竟然仲有蚬 好足料呀🤩
白饭用咗珍珠米 上面加咗饭素 好食😋
四色丼 $158
另外配菜都系有蛋薯仔沙律、牛蒡丝 同埋面豉汤😉
跟餐仲叫咗两样甜品🍮 因为为食再另外加咗一件🫢 全部都好靓 好适合打卡😍
朱古力蛋糕
香滑朱古力味 海绵蛋糕保持湿润 又唔会过甜 不错~
焦糖鸡蛋布甸
滑嘟嘟嘅焦糖鸡蛋布甸 加埋甜甜嘅焦糖 冇得输😇
苹果肉桂蛋卷
好清新嘅苹果味 蛋卷唔会干晒 加埋啲cream同埋少少肉桂味 好夹😌
整体嚟讲 呢间 日作食堂 环境舒适 店员服务态度好 食物精致 无论环境同埋食物都好适合打卡 好有日本校园嘅感觉 一定会再嚟试其他定食😉