2021-12-28
有人终于考完试,可以抽到时间陪我食 Lunch,本来想同佢去观塘鳄鱼恤中心饮茶,不过有人话想食日本菜。上网 Search 过,原来区内形形色色嘅日本料理有成接近 150 间,认真犀利,左挑右选,最后拣左鸿图道呢间楼上居酒屋。店铺地方偌大,装潢简洁明亮、环境十分开扬,予人悠闲舒服的感觉。一入座店员就随即为我俩每人送上一碗味噌汤,非常窝心,汤身热辣辣,内有豆腐和海带,饮完成身暖笠笠。睇下店员送上嘅餐牌,午餐选择都几丰富,分为三个系列,包括和风、咖喱及烧物,另外亦有厨师发办及自选海鲜丼可供选择。我哋点左原条蒲烧鳗鱼饭 ($98) 同 和风猪软骨饭配温泉蛋 ($68),加左 $10 将配猪软骨嘅白饭转左做手打稻庭乌冬。鳗鱼好有份量,烧得边位带焦,鱼肉富弹性,软腍又不失咬口,食落有鱼油香。面头嘅酱汁比例亦啱啱好,杰稠适中,鲜甜入味,用嚟饭吃一流。 米饭圆浑烟韧,食落有饭香。稻庭乌冬和猪软骨分开盛载,乌冬上桌时仍冒著烟,热度十足。猪软骨炆得软腍又入味,加上以日式调味料炮制,味道一级棒!温泉蛋口感滑溜,内有半生熟流心蛋黄汁。乌冬幼长而薄身,质感烟韧爽弹,伴著汤同吃,更觉滋味!食完饭,店员仲会送上和菓
食完饭,店员仲会送上和菓子做甜品,好有惊喜!和菓子水准唔错,味道清爽,甜度适中。