2023-05-16
成日都系见到介绍旋风蛋,今日终于有机会食到😋餐厅喺中环IFC,九龙区都有分店,仲可以网上订位。想去中环分店,暂时要用电话订座。餐厅唔难揾,旁边有几间食肆,好多人来来往往。好在预先电话订位,前排开关再加上五一假期,好多人喺门外排队等位。入座之后好似听到职员同客人喺座位上沟通有啲误会,不过好快就settle咗。基本大部份菜色都可以拣配旋风蛋或者单纯丼饭,主菜嘅配搭大致上都差唔多,价钱大约相差$30-40左右。有旋风蛋蛋价钱会高啲,丼饭价钱就平啲。肉类可以拣牛、猪、鸡、海鲜,甚至只系要蔬菜都可以。除咗主食,仲有串烧、小食、甜品,食物选择都几多。主食可以拣唔同酱汁,有日式咖哩汁、鲜蕃茄汁、奶油蘑菇汁。酱汁最多可以同时拣两款,岩哂我哩啲贪心咩都想试嘅😆而米饭,可以拣白米或者十六谷米,或者唔要饭换成野菜都可以,方便on diet嘅朋友。我哋拣咗三款主食,另外加咗两个小食。但可惜漏单🥲,最后我哋选择取消个小食。烤特上一吋牛脷旋风蛋 配日式咖哩汁、奶油蘑菇汁 ($178)朋友拣咗烧厚切牛脷,一份有三大片,每片半个掌心咁大,而且每片都好厚身。口感好淋,但又唔系淋到梅,仲有少少弹牙。胡椒烤橡果黑豚后腿肉旋
餐厅喺中环IFC,九龙区都有分店,仲可以网上订位。
想去中环分店,暂时要用电话订座。
餐厅唔难揾,旁边有几间食肆,好多人来来往往。
肉类可以拣牛、猪、鸡、海鲜,甚至只系要蔬菜都可以。
除咗主食,仲有串烧、小食、甜品,食物选择都几多。
主食可以拣唔同酱汁,有日式咖哩汁、鲜蕃茄汁、奶油蘑菇汁。
酱汁最多可以同时拣两款,岩哂我哩啲贪心咩都想试嘅😆
我哋拣咗三款主食,另外加咗两个小食。
但可惜漏单🥲,最后我哋选择取消个小食。
口感好淋,但又唔系淋到梅,仲有少少弹牙。
胡椒烤橡果黑豚后腿肉旋风蛋 配日式咖哩汁、奶油蘑菇汁 ($208)
我就拣咗配十六谷米,平时屋企都间唔中食红米饭,有时又会加藜麦,所以都好习惯食谷米饭🍚
好难得喺街食饭,都可以食到谷米饭。
黑豚肉烧得好香,肉质同样好淋。
胡椒味唔算太重,岩岩好。
主菜份量多,黑豚肉有四至五片。
不过个咖哩汁比想像中辣好多😳,初头谂住日式咖哩应该全部都差唔多味,无谂过系咁辣。
好在仲有叫奶油蘑菇汁,可以中和少少个辣味。
烤无激素走地鸡扒旋风蛋 配日式咖哩汁 ($168)
我哋猪、牛、鸡都有叫,可以每样都试到😌
鸡扒同黑豚肉份量一样咁多,有成四至五片。
而且唔系薄切,唔系将一片鸡扒分两片咁。
不过食到第三个主菜,就觉得全部烤肉都系一样味。
总结一下,食物份量几大,最后我哋都食唔哂,好在小食漏单,如果唔系就浪费咗。
食物质素、份量同味道都同价钱成正比。
餐厅喺IFC嚟讲唔算贵,不过$200一个人,一份蛋包饭,未计饮品,计落就略嫌有少少贵。
主菜个咖哩汁偏辣,唔食得辣的话要注意。
因为餐厅嘅设计,无放吸声嘅摆设,所以觉得成个地方都好应声。
其他客人无好大声倾计,大家嘅声量都系正常,但系成个环境都好嘈。
成个用餐时间,餐厅都好繁忙,但职员仍然好有礼貌,客人有需要嘅时候,好快速可以提供协助。
想系IFC食个快饭的话,可以考虑嚟试下。