2017-05-14 1379 浏览
上次喺铜锣湾行街,突然好想食泡饭,即刻上openrice search下,发现附近有间鲷鱼汤专门店,专门食日式泡饭嘅,又有得食日本菜,又有得食泡饭,一次过满足我两个愿望。睇餐牌,呢度嘅选择都好多,大部份都系有汤嘅,呢度嘅汤系用鲷鱼去制作,非常奶白,饮落亦有满满嘅鱼味,而呢度嘅菜式都系可以加钱去加一啲特别嘅食材,就好似车仔面咁。象拔蚌配羽衣乌冬加广岛蚝一只$90开头唔知道乜嘢叫羽衣乌冬所以特登叫黎试吓,原来睇落个样好似刀削面咁,比起刀削面再阔啲再滑啲,但就唔系弹牙既,好似云吞皮咁。象拔蚌有四件,食落都觉得有鲜味同埋都几弹牙,而在广岛蚝有半只手掌咁大姐,都算新鲜,同乌冬好配。鲍鱼花胶汤饭加墨鱼丸两粒$134用鲍鱼同埋花胶真系好高级,忍唔住就叫咗啦,只鲍鱼都唔算好细粒,都有啲份量,而且唔有口感,好弹牙,仲甜甜地添,花胶都有四件,但系略嫌有啲煮得林有啲煮得唔够淋,墨鱼丸系因为黑色比较系出面少见所以试吓,都有好重嘅墨鱼味道,里面糭仲到墨鱼肉添。蒜片牛柳粒$78冇肉食真系好不安,好彩呢度都有好多小食娇,牛楼粒都煎得好香脆,但系有少少老, overall食落都几好食。鳕鱼鱼腐$38呢个真系好抵叫,鳕

象拔蚌配羽衣乌冬加广岛蚝一只$90

鲍鱼花胶汤饭加墨鱼丸两粒$134

蒜片牛柳粒$78

鳕鱼鱼腐$38

呢个真系好抵叫,鳕鱼嘅味道非常出,好香好甜好好食,鱼腐炸得好脆,但系里面又不失弹牙,所有𩠌里面最好食系呢个。

要咁多两个人食都系$340姐,抵呀抵呀。
2017-04-29