2018-04-26 46 浏览
荃湾既百悦坊都新开左一阵子,不断有新食店进驻,而我久唔久都会揾新餐厅黎试,呢晚决定去呢间大丼屋食晚饭! 巨型富士山丼 ($188) 见佢地既poster写住超人气,卖相亦好丰富,毫不犹豫点左呢个丼。富士山丼,故名思义,将鱼生堆得满满好似一座山,鱼生色彩缤纷,非常吸精。呢碗丼用了五款海鲜刺身: 呑拿鱼蓉、牡丹虾刺身、海胆、鱼子同蟹肉。海胆用上了加拿大海胆,有一大片,口感软滑,都算干身唔算非常腥。蟹肉份量都几多,拆成一丝丝,捞埋鱼子一齐食,颇有咸鲜味。唯呑拿鱼蓉同牡丹虾味道较淡,如果可以多花功夫系呢两款刺身调味就好喇。 日式鳗鱼丼 ($98) 鳗鱼厚身,烧得有少少微㶶,鱼皮好香脆。而且好多烧汁,可以送饭!不过个边位都有少许骨,食既时候要小心啲。由于呢间餐厅标榜大丼,故此饭既份量都几多,所以叫多几款小食送下饭。有好几款小食都系$30左右,叫多几款食都唔贵。章鱼小丸子 ($28)$28有6粒小丸子,价钱好似比出面扫街更为便宜。估唔到都几好食㖞,外面超脆,里面有椰菜丝同章鱼粒。芝士蟹籽厚烧玉子 ($28)玉子系甜甜地焦糖面的。上面铺左块即食芝士,咸咸地,咸咸甜甜咁,有屋企整既感觉。芝士年糕 ($

巨型富士山丼 ($188)

日式鳗鱼丼 ($98)

章鱼小丸子 ($28)

芝士蟹籽厚烧玉子 ($28)

芝士年糕 ($26)
年糕软糍,里面系芝士cream,亦系带咸味。

总结黎讲,呢度既野食唔算得上系贵价食材,但胜在够平民又饱肚,不过不失的丼饭吧。