2017-05-04
呢个广场都开咗一段时间, 陆陆续续开始有唔同食肆开张, 呢间系第一间日本菜, 门口格局都系走平民路线, open kitchen, 而且全部冇卡位, 近窗全部系2人枱, 中间系4/6/8人枱, 感觉上似系日式快餐果类, 但竟然要收加一服务费~ shocked 可能暂时仲系试业阶段, 贴咗张告示, 希望客人多多体谅, 咁就唔应该收加一啦~食物种类唔算好多, 样样d有, 例如有乌冬、荞麦面、小食、pizza、饭、寿司、刺身等, 价钱亦唔算太贵, 但又唔可以话系好抵, 叫做可以接受果类~估唔到食日本嘢, 连一杯绿茶或者玄米茶都冇, 只系清水一杯, 感觉一d都唔高档, 不过好彩杯水冇"水喉水"味~佢系试业, 我地系试食, 叫乌冬、刺身、天妇罗试试先~ 剑鱼腩刺身 有4片, 而且都几厚切, 又够哂冻, 都好新鲜, 值得再试~ 猪软骨乌冬 肉果部份比较瘦, 冇乜肥膏, 所以肉质有少少鞋口, 但软骨炆得都够林~ 乌冬都够弹牙, 浸耐咗都唔会变到好林~今次系叫清汤, 但个样同个味一d都唔清, 色水又深, 真难想像如果唔系叫清汤, 个味会有几浓? 最钟意系佢冇葱, 只系有粟米粒同埋海带~
佢系试业, 我地系试食, 叫乌冬、刺身、天妇罗试试先~
剑鱼腩刺身
猪软骨乌冬
乌冬都够弹牙, 浸耐咗都唔会变到好林~
最钟意系佢冇葱, 只系有粟米粒同埋海带~
芝士鸡扒捞乌冬
鸡扒煎得都几香, 而且唔系好肥, 但份量好似少咗d~
捞乌冬系落芝麻汁去捞, 个汁系室温, 但乌冬系热辣辣, 要快速捞匀, 如果你觉得唔够汁, 我相信可以问佢再加的, 个汁应该都系交货嚟, 同一般街买果d味道差不多~
炸软壳蟹
呢度其实左右枱之间都有空间, 但前后就窄咗少少, 有机会背撞背, 人流都去得好快, 因为佢上菜都几快, 系炸嘢耐少少, 而且我地系平晚食, 第一轮6点几多数系父母接返楼上补习完果d仔女嚟食, 都未试过满座, 搭枱都只系2个2个搭一张6人枱, 所以感觉上都唔似搭枱, 因为隔咗中间2个位~
最希望佢地可以增设信用咭或者八达通, 咁样可以方便大家, 唔驶就住叫, 叫多咗都唔惊嘛~