2024-10-12
有朋友介绍我哋去稻田食堂去食美味嘅日式料理,入到这间日式食堂,装修得好有日式食堂嘅风味,墙上摆放好多旧日本卡通片嘅靓相,睇到都令人开心,枱凳都整齐,亦令人坐得舒服,见到餐厅生意都唔错,有唔少顾客来光顾, 加上不断有外卖员工来接食品, 相信真系一间值得推介俾大家嘅餐厅。店员任我哋去选位坐,跟住放低咗两杯香热嘅玄米茶,再畀咗张 QR code 纸来落餐,电子餐牌上有哂食物嘅照片,睇落都非常吸引,仲有食品分门别类,真系清楚简单一目了然。餐厅餐牌有好多食物选择,有创意寿司拼盘、刺身系列、寿司系列、田园系列、特色卷物、灸烧寿司、刺身丼、一品料理、刺身丼定食、稻庭乌冬系列、山形寿司、特选刺身、厚之刺身、特色卷物、海鲜系列、滋味系列、冷盘、便当、精选特饮,真系好多食物嘅款式,款款都吸引,我哋选咗便当嘅鹿屋便当配咖哩饭,稻庭乌冬系列嘅七味烧猪颈肉蕃茄浓汤稻庭乌冬及创意寿司拼盘嘅吹波波涨寿司。鹿屋便当配咖哩饭鹿屋便当有盐烧鲭花鱼、七味烧猪颈肉、剌身嘅三文鱼、带子、有头甜虾、味付螺肉、咖喱饭,盐烧鲭花鱼同猪颈肉都烧得香脆肉嫩,烧烤得在味道层次上可以更加丰富更加好味,而咖哩饭份量不少,咖哩饭系配日式咖哩酱,
鹿屋便当配咖哩饭
鹿屋便当有盐烧鲭花鱼、七味烧猪颈肉、剌身嘅三文鱼、带子、有头甜虾、味付螺肉、咖喱饭,盐烧鲭花鱼同猪颈肉都烧得香脆肉嫩,烧烤得在味道层次上可以更加丰富更加好味,而咖哩饭份量不少,咖哩饭系配日式咖哩酱,咖哩浓郁醇厚,饭粒也恰到好处,味付螺肉肉质好弹牙好惹味,好配合同咖喱饭一齐食,加上三种五件刺身配搭,样样都新鲜可口,一次满足哂不同类型嘅日式风味美食。
七味烧猪颈肉蕃茄浓汤稻庭乌冬
稻庭乌冬烟韧弹牙的口感,汤底浓郁香醇,好鲜甜,令口感顺滑,亦充满了蕃茄的酸甜味,越饮越开胃,猪颈肉脆嫩可口,香味好食,配合埋香葱、粟米粒、海带、温泉蛋一齐食,真系唔错好好食。
吹波波涨寿司
吹波波涨寿司系手鞠寿司拼盘,是日本女儿节的一种传统料理,圆圆的外型,像日本女孩传统玩具鞠球,有圆圆满满嘅意思。吹波波涨寿司有六件,有樱花鱼松三文鱼、黑松露吞拿鱼、海胆、三文鱼籽、蟹籽鲜带子、蟹膏蟹棒,六件寿司都系圆圆外型,件件都整得好靓,好适合打卡,样样海鲜都新鲜美味,更有浓郁味道,米饭的质感和味道都好配合做寿司,真系感觉在日本食寿司一样。
这间日式食堂真系好值得推荐俾大家,食物质素好,好食价钱又唔贵,食物款式非常多,店员服务态度又好,我哋下次都会再来食其他食品。