2023-04-14 332 浏览
复活节假期冇去外地旅行,留喺香港用舌尖旅行一样得姐~第一站系日本东京。呢间麺屋こころ Kokoro Tokyo Mazesoba主打捞面。拉面沾面就食得多,到底日本嘅捞面系点㗎呢?.一坐低见到有张纸教你点食东京捞面。首先系捞匀啲酱料,食咗三份一之后加黑胡椒,食咗三份二就加秘制香醋。食完晒啲面之后仲剩返啲配料嘅话,仲可以免费捞白饭做肉燥饭添。食法都几特别,食个面可以几个花臣。.明太子忌廉捞面 $89 (M) / $99(L)呢个面材料有叉烧、蛋黄、葱花、水菜、唐辛子丝、生蒜、鱼粉,同埋大大个球状嘅明太子。叉烧有两块,表面微焦,肥瘦适中。明太子味道咸鲜,带点辣味,配搭忌廉酱汁,再捞匀蛋黄,质感有啲似食紧carbonara,但佢个面条同意粉唔同,非常烟靭弹牙,所以口感更胜一筹。.柚子盐味捞面 (冷)$79 (M) / $89(L)相比喺明太子忌廉捞面嘅浓稠,呢个柚子盐味捞面就非常light,有夏天嘅感觉。柚子盐味非常清新,淡淡嘅柚香加上柚子皮碎,再配合埋爽脆嘅竹笋,鸡肉经过慢煮,非常嫩滑。食完呢个捞面非常开胃!.鸡皮饺子$43鸡皮饺子嘅皮用咗鸡皮做,一口size,炸得脆卜卜,啖啖肉,配埋特制
复活节假期冇去外地旅行,留喺香港用舌尖旅行一样得姐~

明太子忌廉捞面

明太子忌廉捞面 $89 (M) / $99(L)
柚子盐味捞面

柚子盐味捞面 (冷)$79 (M) / $89(L)
鸡皮饺子

鸡皮饺子$43
鸡皮饺子嘅皮用咗鸡皮做,一口size,炸得脆卜卜,啖啖肉,配埋特制嘅芥末酱,增添风味之余唔呛鼻,唔错!
北海道3.7牛乳海盐雪糕

北海道3.7牛乳海盐雪糕$36
用3.7浓度嘅北海道牛乳同埋冲绳海盐制作嘅雪糕,我觉得食落有啲似不二家嘅牛奶糖味,系回忆嘅味道。
焙茶latte

焙茶latte
用玻璃瓶装住非常精致❤️茶味同奶香颇平衡,但个人焙茶味再出啲会更好。饮之前记住要摇匀,因为啲焙茶粉会沉底。
明太子忌廉捞面
柚子盐味捞面