位于将军澳中心一楼既渔钏以前都有食过午市。晚市都真系第一次食。铺面既装潢已经引人入胜,一个大大写著铺名既灯笼挂在门外,里面既装修亦具日本特色。我地就坐左系开放式日式厨房隔离,可见到师传握寿司既过程。 餐单菜式种类繁多,差唔多基本嘅日本菜式都有齐晒。有炸物,拉面,寿司,刺身,沙津,连火锅都有。就系甜品得一款,抹茶/黑芝麻雪糕。——🦑荧光鱿鱼($62)🦑有啲人觉得萤光鱿鱼嘅鲜味太重太咸咸水味,但呢度嘅萤光鱿鱼萤光鱿鱼鲜味浓得尼唔腥,口感爽滑🤤一碟唔算大里面大约有五六只。🥟日式饺子($52)🥟一共有六只饺子,平平冇其冇乜特别🍣十四点盛寿司&三点铁火卷($348)🍣14件寿司都系出双入对,𠮶度总共有七款寿司好似火炙鳗鱼、吞拿鱼、玻璃虾、三文鱼、鱿鱼、三文鱼子同埋剑鱼。都系最常见最容易放入口𠮶几种。二铁火卷就系吞拿鱼军舰。我最推介三文鱼子同埋火炙鳗鱼,三文鱼子超多,一啲都唔孤寒,我一边食一边跌。鳗鱼𠮶阵棵只味超香,加上鳗鱼汁好够唔使加豉油都好食。 🥗韩式八爪鱼沙律($88)🥗所谓嘅韩式其实就系辣辣地甜甜地嘅酱,有啲似泰式鸡酱酱。但系梗系沙律到我觉得味道唔算搭配,同埋八爪鱼都冇特别调味。个人认为呢

餐单菜式种类繁多,差唔多基本嘅日本菜式都有齐晒。有炸物,拉面,寿司刺身,沙津,连火锅都有。就系甜品得一款,抹茶/黑芝麻雪糕。

——
🦑荧光鱿鱼($62)🦑
莹光鱿鱼

🥟日式饺子($52)🥟
一共有六只饺子,平平冇其冇乜特别

🍣十四点盛寿司&三点铁火卷($348)🍣
十四点盛铁卷

🥗韩式八爪鱼沙律($88)🥗
韩酱八爪鱼沙律

所谓嘅韩式其实就系辣辣地甜甜地嘅酱,有啲似泰式鸡酱酱。但系梗系沙律到我觉得味道唔算搭配,同埋八爪鱼都冇特别调味。个人认为呢碟菜都冇乜特别。

🍣北海道海胆军舰($80)🍣
北海道军舰海胆

你冇睇错,呢个北海道海胆军舰值$80。 果然海胆系特别新鲜好鲜甜,月头出粮食一九都唔算过分嘅

🌟枝豆edemame($36)🌟
枝豆

枝豆系日本人送菜必内既小食。呢到既枝豆份量都几多,抵叫!

🌟抹茶雪糕($28)🌟
抹茶雪糕

之后每人叫咗一个抹茶雪糕做甜品,今日呢餐就完美结束。抹茶雪糕茶味好浓,但系得好细球两三啖就食完啦。

————————-
莹光鱿鱼