2023-01-04 1408 浏览
一向都知荃湾多野食,但原来就咁一个愉景新城商场都有咁多餐厅选择,我谂我真系太耐无仔细行荃湾。因为夜晚开始转凉,所以想食番d热野暖下身。本身有谂过食边炉放题,但太多人排队了,所以都系转食呢间日本野。天妇罗拼盘个拼盘都几大盘,一共有4款小食,包括柚子炸鸡🍗2件、野菜天妇罗2件、芥末鸡软骨饺子🥟2件、同埋黑糖蜜蕃薯条。4款炸物系炸得几好但略嫌唔够香,而入面既馅料都偏干,包括个炸鸡同埋饺子。同埋我唔太建议将3种分别要沾唔同酱料既食物放埋同一碟,一黎就有机会混酱,二黎酱汁既份量唔够沾😅 至于野菜天妇罗就炸得唔够脆,咬落去果下唔够爽,可能因为本身个食材入面有水。而发挥得最好既反而系蕃薯条😅 但如果可以拣,我会prefer薯条多过蕃薯条🤫大虾樱花虾汤乌冬一上枱,劲浓厚既樱花虾味飘过黎🤤 真系令人食指大动!个汤底有少少辣味,但我相信平时唔食得辣既朋友都会接受到。而且呢种微辣系令到个汤更惹味😋👍🏻 乌冬系完美地吸收左个汤既精华,真系食完想encore。不过放系乌冬上面果只大虾🦐就麻麻地,虽然好大只,但唔算好入味。牛肉芝士番茄炊饭另一个主食就系呢碗炊饭,趁佢热辣辣既时候将芝士、番茄、牛肉捞均哂系个饭度。系

天妇罗拼盘
天妇罗拼盘

牛肉芝士番茄炊饭

另一个主食就系呢碗炊饭,趁佢热辣辣既时候将芝士、番茄、牛肉捞均哂系个饭度。系捞既过程中仲有好多芝士拉丝🤤 芝士控表示满意🤗 捞完之后个味道其实就唔算好特别既,因为只系番茄同牛肉捞埋既汤饭,系多少少芝士既黏黏感觉。

冲绳海盐焦糖朱古力冬甩

个冬甩外形系几靓几可爱既,不过冬甩底部落左海盐焦糖酱,个味道甜甜地又咸咸地咁,讲真唔太岩我口味。冬甩本身好烟韧,有啲似麻糬果种质地,同一般食到既冬甩既质感有啲唔同,系特别既。而中间既雪糕系云尼拿雪糕,味道正常。