炭火地鸡 Yakitori25📍铜锣湾登龙街28号永光中心25楼朋友嘅朋友介绍我哋嚟呢一间好高水准嘅串烧店食晚饭,知道佢哋5点半先开门,为咗避开晚餐人潮,我哋6点左右就上去食,果然只有一台客食紧,去到走时大概8点几,全场满座,人气十足!店舖整晚都播放住日本歌曲,人流多嘅时候好有喺日本食串烧店嘅气氛,同样都有好多上班族放工后过嚟松一松!话明叫炭火地鸡,当然有大量鸡肉串烧同料理供选择啦,由鸡心到鸡尾,有超过15种鸡串烧任君选择。今餐我哋总共叫咗36款饮品同嘢食,当中严选咗必点必试嘅9款推介俾大家,希望你哋嚟到唔知食咩好嘅时候可以参考参考! 💰$78辛辣鸡胸芫茜沙律 🐓🌿🥗首先要介绍嘅系呢款辛辣鸡胸芫茜沙律,除咗一眼睇到嘅一大堆芫茜外,其实佢仲有芽菜、白萝卜丝、蕃红花同大量花生碎。将上述嘅食材同微辣嘅鸡胸肉丝捞匀,鸡肉嘅调味有少少似川菜嘅香辣,连同芫茜嘅清新,好醒胃,特别推介俾各位芫茜控!价钱 Price] 💰$58香脆鸡皮配香葱酸汁 🐓🍋爱食鸡皮嘅我哋一定唔会错过呢款鸡皮小食!我哋之前有食过其他日本菜嘅酸鸡皮前菜,大部份都系将鸡皮处理好之后切丝,口感系爽弹为主。但呢度嘅鸡皮唔单止大大块,仲
炭火地鸡 Yakitori25
📍铜锣湾登龙街28号永光中心25楼

💰$78
辛辣鸡胸芫茜沙律 🐓🌿🥗

价钱 Price]
💰$58
香脆鸡皮配香葱酸汁 🐓🍋
爱食鸡皮嘅我哋一定唔会错过呢款鸡皮小食!我哋之前有食过其他日本菜嘅酸鸡皮前菜,大部份都系将鸡皮处理好之后切丝,口感系爽弹为主。但呢度嘅鸡皮唔单止大大块,仲系脆口嘅,真系好新奇!佢嘅洋葱索晒酸汁,同鸡皮一齐食可以减低油腻度,一碗都有好多块,好抵食!

💰$32
浓香鸡汤 🐓🥣
号称「汤怪」嘅我见到有得叫一碗净鸡汤,对眼当堂发晒光,最后加点咗一碗,到底佢系有几好饮呢?呢碗汤又香又浓,饮得到系用嘅精华熬煮而成,但佢嘅汤唔油仲好清,加埋些少芫茜一齐饮,非常暖胃!提提大家,可以嘅就趁热饮,咁先饮到最正嘅味道!

💰$88
烟薰鸡火腿他他 🐓
朋友最钟意叫啲特色嘢,所以佢点都要叫佢鸡火腿他他嚟食。可能好耐之前食过牛肉他他后有啲阴影,觉得他他都系食紧搅碎生肉,所以唔太敢食。但佢诚意拳拳咁包埋俾我,所以我都好俾面硬住头皮食咗一嚿。哗,同牛肉他他完全两回事!鸡肉无筋已经不在话下,有wasabi同蛋黄加持下,成个味道升华晒,用紫菜包住,完全唔觉得食紧生肉,证明啲鸡肉好新鲜!

💰$48
鸡肝酱多士 🐓🍞
鹅肝就听得多、食得多,鸡肝酱你又试过未?我哋就系第一次食鸡肝酱,本来我系比较抗拒食内脏嘅,尤其系肝,因为觉得偏腥同苦。但呢款鸡肝酱唔单止唔腥唔苦,食落仲有阵阵鲜甜味,咁creamy嘅口感系我哋从未食过嘅!多士烤得恰到好处,唔会过脆,正呀!

💰$42
提灯 (每只鸡只有一串) 🐓🪔
提灯系由母鸡输卵管、卵巢同未成熟未有壳嘅蛋黄组成,唔系只只鸡都有,加上好考师傅刀同烧嘅功力,所以格外珍贵,如当日有供应,记得点返串嚟试下啦!

💰$38
免治鸡肉棒 🐓
数到近乎无一台坐低嘅食客都必点嘅,一定非呢串免治鸡肉棒莫属!佢嘅免治鸡肉食落有少少软骨,肉汁锁晒喺烧得香脆嘅表面内,咬落啖啖鸡肉香味,点埋蛋黄食,一大享受!我哋一人叫咗一串,价钱非常经济,绝对系必食嘅单点之一!

💰$38
最中饼 🍵🫘🥮
呢个最中饼好有惊喜,除咗系因为佢哋用咗抹茶雪糕同有大大粒红豆外,最特别嘅地方就系佢个饼皮食落好似甜筒个筒咁,而且口感一样咁脆,就好似食紧一个改良版嘅甜筒一样,好特别!佢嘅红豆有天然甜味,份量亦俾得好阔绰,相信可以俘虏唔少爱食甜品嘅人嘅心!

💰$88
焦糖蕃薯配雪糕 🍠🍦
另一款招牌甜品系呢份焦糖蕃薯配雪糕,半条大蕃薯嘅表面铺满糖去烧,结成一层焦糖面,同口感粉粉哋嘅蕃薯形成对比,再配埋云呢拿雪糕一啖食,一次过有三重感受!我哋点嘅呢份系大份嘅,细食嘅嘅朋友可以拣$48嘅半份试下;而如果多人分食嘅就可以拣大份嘅一齐开心share!
  • 免治鸡肉棒
  • 鸡肝酱多士