2021-04-14
很难得在香港能找到如此日系的文青小店。 一台一凳,一杯一碟都既简约,又有质感,充分展现到店家的品味和执著。 榻榻米座位坐得很舒适,而且有一种穿越到了日本的感觉。但一看去玻璃窗外,那是看惯了的香港街貌,跟室内雅致的和室装潢成了一个有趣的对比。 甜品和饮料的选择都充满日本特色,味道和卖相都很赞。.◇和栗蒙布朗◇$88有留意开🇯🇵日本甜品界嘅应该都会知咩系𝑀𝑜𝑛𝑡 𝐵𝑙𝑎𝑛𝑐。呢款🌰栗子甜品几乎每个日本旧式吃茶店都有卖。而今次呢间嘅和栗蒙布朗虽然冇我喺日本食过嘅咁惊艳栗子蓉口感干左少少,香味亦未够浓郁,但都非常值得一试。尤其佢入面有蛋白饼,雪糕,同埋白朱古力忌廉😊每淡嘅口感同温度都有变化,令人会想一啖接一啖追落去。.◇黄豆粉黑糖豆乳◇$48黄豆粉同黑糖呢个配搭真系💯。而上面𠮶三粒白玉打卡得嚟又烟烟韧韧几好食😋。我谂如果嗌热饮个黄豆粉味会更加香浓。不过𠮶日有啲热,于是嗌咗冻饮🧊,都已经好好饮。.◇抹茶提拉米苏盒子◇$62个人强力推荐呢个💛💛💛唔好睇佢其貌不扬,但口感同味道层次好正。🍵抹茶同忌廉芝士同红豆三种美味一齐摆晒入口。整体偏甜,而抹茶苦涩味低
很难得在香港能找到如此日系的文青小店。
甜品和饮料的选择都充满日本特色,味道和卖相都很赞。
◇和栗蒙布朗◇$88
呢款🌰栗子甜品几乎每个日本旧式吃茶店都有卖。
而今次呢间嘅和栗蒙布朗虽然冇我喺日本食过嘅咁惊艳
栗子蓉口感干左少少,香味亦未够浓郁,但都非常值得一试。
尤其佢入面有蛋白饼,雪糕,同埋白朱古力忌廉😊
每淡嘅口感同温度都有变化,令人会想一啖接一啖追落去。
◇黄豆粉黑糖豆乳◇$48
黄豆粉同黑糖呢个配搭真系💯。
而上面𠮶三粒白玉打卡得嚟又烟烟韧韧几好食😋。
我谂如果嗌热饮个黄豆粉味会更加香浓。
不过𠮶日有啲热,于是嗌咗冻饮🧊,都已经好好饮。
◇抹茶提拉米苏盒子◇$62
个人强力推荐呢个💛💛💛
唔好睇佢其貌不扬,但口感同味道层次好正。
🍵抹茶同忌廉芝士同红豆三种美味一齐摆晒入口。
整体偏甜,而抹茶苦涩味低调得嚟又恰到好处👍。
建议一羮🥄挖到落底嚟食先可以食得出食材嘅协调。
价位合理,而且服务舒服。
感受到店家对每台客人的重视和尊重。
可以在用餐时限内慢慢享受和友人品尝甜点的时间🕒。
唯一要留意嘅系佢星期二休店,同埋要去到再写名留电话。
生 活 很 苦
但 我 们 都 要 甜