2022-04-27
2048 浏览
#wetdodo_大围原来大围有两间屋子😂一间系屋子空间;另一间系屋子咖啡睇佢地ig似乎系本是同根生而我今次试既系屋子咖啡黎🤙🏻但食完先见网上对黄蓝有啲争议🫠所以今次就唔特别mark系黄店了🫣装修系唔错既 但位就唔算好阔食物全部都系单点黎😂啲套餐推荐都只系逐样单点砌番个餐想夹一个basic set:饭、一款𩠌同饮品都要过百蚊了🥹想食丰盛啲就视乎阁下了🤑———————————————————————我既自选:🐥南蛮鸡唐扬 $55😋:7/10讲真呢个价几进取有啲定食呢个价有埋饭了炸鸡系几juicy 外层粉亦够薄但上面既酱蛋黄味唔够重~🍚酱油蛋拌饭 $25😋:6/10粒酱油蛋系几入味几香既不过真系好细粒同我理想的样子有出入啲米系珍珠米 煮得都水份适中 ok既👦🏿既自选:🐖十胜烧豚 $50😋:7.5/10呢个烧豚都几出色类似拉面上既叉烧但肥瘦适中 横横相间 油脂分布平均同埋酱汁入味 几香但得5块同埋其实几薄 唔太够喉咁🥹🍚山药泥拌饭 $28😋:4/10山药泥份量比想像中少呢个价个人认为要铺到睇唔到啲米🫣同埋山药泥味道好薄弱☕️烤焦糖奶盖咖啡 $45😋:7.3/10奶盖几香 咸咸地几浓味 为杯咖啡
一间系屋子空间;另一间系屋子咖啡
睇佢地ig似乎系本是同根生
而我今次试既系屋子咖啡黎🤙🏻
但食完先见网上对黄蓝有啲争议🫠
所以今次就唔特别mark系黄店了🫣
装修系唔错既 但位就唔算好阔
食物全部都系单点黎😂
啲套餐推荐都只系逐样单点砌番个餐
想夹一个basic set:饭、一款𩠌同饮品
都要过百蚊了🥹
😋:7/10
讲真呢个价几进取
有啲定食呢个价有埋饭了
炸鸡系几juicy 外层粉亦够薄
但上面既酱蛋黄味唔够重~
酱油蛋拌饭
😋:4/10
山药泥份量比想像中少
呢个价个人认为要铺到睇唔到啲米🫣
同埋山药泥味道好薄弱
烤焦糖奶盖咖啡(左) 拿铁咖啡(右)
😋:7.3/10
奶盖几香 咸咸地几浓味 为杯咖啡加左分
咖啡味道都系唔会好浓
但本身我唔系咖啡爱好者所以觉得都ok
☕️拿铁咖啡 $40
😋:6.5/10
咖啡味唔重 冇咩特别
虽然本身latte可能都唔算主打浓啡味
👅:咁样单点系消费者心理学上黎讲觉得好唔抵😂😂😂反而如果一开头标明$7-80一个set可能会易接受啲(但都偏贵🫡)味道唔系差但其实主要系食物质素比唔上佢既定价~冇意欲翻兜🫢位置亦唔算系好方便但装修都几别致既~可能如果闲日可以慢慢欣赏下会好啲btw我系唔想排E for Egg先行过黎试下🤣想分享埋一样好好笑既嘢系有朋友见到隔离台拎左块menu当抹手纸用🫣笑了
——————————————————————
🏠☕️🏠☕️🏠
屋子咖啡
💸:人均~$130
📍:大围积信街49号安信楼地下P号舖
🔆收加一🔆
#wetdodo_meals #美食 #hkig #hkfood #hk852 #foodphotography #foodblogger #大围 #taiwei #大围美食 #沙田 #shatin #沙田区美食 #屋子咖啡 #cafe