2019-09-21
今晚去了厚福街楼上铺的日式居酒屋,一入到去,好多人,好热闹,最钟意坐水吧位可以见住师傅烧每道串烧,好有风味,最欣赏个抽油烟系统,做得好好,就算响炉前,都唔会成身油烟味,而且师傅烧完即时递上介绍,又清晰,又新鲜热㷫。 先来是蒜子蕃茄沙律$28,蕃茄去皮,原个上,味道清甜,加埋醋汁食起来好开胃 。刺身盛合五款$298五款刺身包括海胆、三文鱼、油甘鱼、帆立贝、赤虾,卖相非常吸引,食落非常新鲜,全部厚切,帆立贝超鲜甜,赤虾大大只好满足!先来我最喜爱的烧鸡翼$32,见到师傅的洒盐绝技,好有干劲,火喉控制得好好,不时转一转,又洒上不同调味,烧起果然好香脆,鸡皮烧至脆口,鸡肉又唔会好干,超正。猪大肠$34和小肠$34大肠试得多,小肠未试过,大肠外皮酥脆,唔会有猪膻味,小肠咬落似粉肠味。即时配上杯柚子梅酒$65,听店员推介,有多款酒系自家酿制,柚子梅酒好清新香甜。 白金豚肉林檎红姜卷$38林檎原来是苹果,好有创意的绝配,清清甜甜,又爽口,外面是充满肉汁的猪肉片,再点埋隔离的红姜沙律酱,好夹,更可中和猪肉片的肥腻感。 西班牙夹心肉$38,中间夹了大蒜,食落口啲油咇晒出来,真系一半肥膏一半肉,日本青椒芝士
刺身盛合五款$298
猪大肠$34和小肠$34
白金豚肉林檎红姜卷$38
日本青椒芝士猪肉卷仔$36
口感多层次,香脆猪肉包住大只青椒,令青椒保留水份,咬下仍然好多汁,
厚切白金豚肉$48,一半肉一半油份,但油份好香,肉质好香又爽口,我觉得系最好味的豚肉串,果然系这里的皇牌串烧。
再叫了个三文鱼饭团$38烧成饭焦外皮,烧脆,好香口,包埋块紫菜一齐食,更有风味。
最后食埋个樱花水信玄饼,底有啲黑糖浆,甜甜地,好满足。