2023-11-26
天水围俾人嘅印象一直都系连锁式食肆较多🙈,今次去天水围揾朋友就被佢带到嚟依间位于T TOWN嘅天鸟居酒屋试下😙~ 餐厅装修都几有诚意,周围挂咗日式灯笼🏮、各种画作🖼️及相片📷,加上木制嘅餐椅及卡位,真系令人有种置身于日本餐厅嘅感觉😆,空间都几宽敞,坐底后见到餐牌上新设咗限时任食火锅套餐🍲,有33款火锅打配料之余仲有20款嘅日式小食可以任食,最近又撞正秋风起冻冻地,就决定打日式边炉暖下身先🤩-五花腩豚肉套餐🐖 - HKD 198/一位火锅其中一样重要嘅就系汤底😆,餐厅就提供咗9款汤底可选择,我地就简咗椰子鸡汤底🐥,汤底饮落清清地,又带有淡淡嘅椰子🥥香味,钟意椰子嘅朋友真系唔可以错过呀👍🏻,豚肉套餐除咗豚肉仲包鲜鸡件,豚肉🐖嘅油脂分布平均,食落有咬口又不失豚肉味😋,以依个价位嚟讲相当唔错,鸡肉🐥肉质嫩滑,份量大件,咬落去口感十足,令人好有满足感🤤-另外依度嘅豉油配料都相当有心思👍🏻,除咗港式边炉最常见嘅豉油及蒜茸🧄外,更有特别嘅日式樱花虾油🦐及日本辣椒油🌶️可供选择,我地将樱花虾油捞少少麻油,配上热辣辣嘅食物,食落有樱花虾嘅香味,又唔会抢走食物本身嘅鲜味😋,私心觉得系值得一试嘅酱汁呀🥰-火锅配
五花腩豚肉套餐🐖 - HKD 198/一位
火锅配料🧆就有33款可供选择,常见嘅蔬菜🥬及肉类🥩都齐,蔬菜叫咗几款都几新鲜😎,无乜烂菜,各种丸类都几够弹牙,份量十足!而小食就有20款,薯条🍟上枱时热辣辣食落好脆口,仲要配上黑松露酱,味道又香又开胃😋,咬咬下就令人不知不觉间已经食哂成碟😆,相当邪恶!炸鸡块🍗份量大件,肉质嫩滑,炸粉又唔会太厚,同朋友一边饮酒一边食炸鸡,真系令人好满足🥰,而不得不提嘅就系佢嘅寿司卷🍣,一般火锅放题嘅寿司水准好一般🙈,依度嘅寿司卷物任食都保持到水准,令人喜出望外呀😙
总结嚟讲今餐性价比都几高👍🏻,食物选择多,水准都唔差,价钱实惠抵食🤤,而且店员服务唔错,会主动过嚟问火锅需唔需要加水,相当贴心🤩,而且地方阔落坐得几舒服,如果有时想同朋友聚餐倾下闲计放松下,天鸟居酒屋都不失为一个好嘅选择呀!