2024-05-14
约朋友食lunch都想揾啲decent啲、空间感大啲嘅地方,舒舒服服地同朋友倾下计,叹下美食。铜锣湾希慎附近嘅楼上日式料理店明道就系一个好选择👍🏻木系氛围令人感觉好relaxed😌午市套餐有日式shabu shabu、串烧、吉列、生姜豚肉烧等经典日式丼饭选择,另外餐厅亦有提供omakase。我同朋友分别叫咗shabu shabu同串烧定食,份量超丰富🤰🏻以人均百几至二百几嘅价钱嚟讲都算抵食。帮我哋煮shabu shabu炊饭嘅店员好亲切🥰🥚茶碗蒸、面豉汤所有定食会配茶碗蒸、面豉汤、咖啡/甜品。茶碗蒸有蛋香,好滑。🍲特上至尊锅 - 黑豚肉和美国牛肉、特选串烧两款日式Shabu Shabu可以食到和牛、豚肉等。呢个特上至尊锅就有黑豚肉同美国牛肉,不过呢日黑豚肉无货就转做牛肉🥩牛肉大块厚身,油脂分布均匀。另外仲有杂菜盘,有菇类、蔬菜、豆腐、冬粉。食晒配料之后先系精髓🤪因为店员会帮手用吸尽牛肉精华嘅汤底煮粥,仲要加入蟹黄、蟹籽、蛋汁。粥底绵滑,食到淡淡海鲜味,仲有脆卜卜蟹籽增添口感😋套餐会配埋2串串烧,份量认真丰富🤣🍢串烧盛(6串+乌冬)另外嘅定食就有鸡翼、鸡颈、鸡软骨、大葱鸡髀肉、冬菇串烧。
🥚茶碗蒸、面豉汤
🍲特上至尊锅 - 黑豚肉和美国牛肉、特选串烧两款
🍢串烧盛(6串+乌冬)
另外嘅定食就有鸡翼、鸡颈、鸡软骨、大葱鸡髀肉、冬菇串烧。鸡翼烧得几香口,鸡颈弹牙,鸡髀肉好滑😚😚
🍨甜品
呢日有椰子同Oreo雪糕,雪糕带点冰感,椰子个款夹杂椰子碎几好食👏🏻
人均消费:$250
推介指数(10分为满分):8分