2018-06-12 48 浏览
去铜锣湾揾朋友食饭,放工时间唔知食乜,行过见到个餐牌好吸引,价钱都唔贵,就决定试下。一入到去就见到有日本客人食紧,相信呢间餐厅应该几地道。千里屋食堂系一间食和牛既餐厅,佢呢度亦都有高级既飞驒牛食。咁我地决定乜都试下,铁板,丼同寿喜烧都各叫左一款。熟成黑牛Champion Steak Don岩晒d中意食牛既大胃王,上面铺有满满既澳洲和牛,冇乜其他配菜,基本上系一半牛一半饭。牛肉大约七成熟,咬落软腍腍,一d都唔韧。配上蒜蓉味酱汁,食到停唔到口。饭就用上日本珍珠米,好香。和牛铁板三种,故名思义就系有三种和牛用铁板烧,上枱既时候牛已经系烧得岩岩好,铁板纯粹系保持著个温度。三种系唔同部位既牛肉,我自己最中意脂肪最多既个个部位,牛肉入口即溶,亦非常香,食完个咀令立立,充满牛既油脂,呢个价钱食到三种咁正既和牛真系性价比超高。而朋友既高级铁板烧就真系要自己烧既,牛肉亦都好好食。寿喜烧酱汁好甜,牛肉煮完味道入晒落去,送饭一流。

千里屋食堂系一间食和牛既餐厅,佢呢度亦都有高级既飞驒牛食。
咁我地决定乜都试下,铁板,丼同寿喜烧都各叫左一款。

而朋友既高级铁板烧就真系要自己烧既,牛肉亦都好好食。

寿喜烧酱汁好甜,牛肉煮完味道入晒落去,送饭一流。