2019-07-02
最近工作压力大,放工到百德新街,女友提议食啲未食过嘅餐厅。我想饮两杯酒,所以决定咗去以日本手工啤厂旗下嘅Coedo Taproom.夜晚行呢条食街系唔同啲,头上金黄色嘅灯饰足以令人忘记日常紧张既状态。Coedo Taproom 个环境都几cozy, 有室内有室外。几有离开左香港既feel. 而室内,有幅大黑板,写明当季嘅时令手工啤,非常有日本江户时代公告板嘅韵味。店内全部啤酒都系精英既既精英。12款既啤酒都系参加过比赛/啤酒节展览。大有来头!有以日本传统颜色命名的啤酒及季节版啤酒,如 Shiro(白)、Ruri(琉璃)、Kyara(伽罗)、Beniaka(红赤)及 Shikkoku(漆黑),呢 5 款啤酒均曾获世界大赛金银奖,其中 Beniaka(红赤)更连续 3 年荣获比利时国际口味质量机构(ITQI)所颁赠既「三星级奖励」,首家日本啤酒获得顶级的「Crystal Taste Award」殊荣。其余生啤则为其他各地小酒厂优质出品。个人比较钟意水果味嘅啤酒,于是我叫左一杯Ippo Jyunpu.细$72呢杯手工啤我系几年前啤酒节饮过。同坊间饮既啤酒完全系唔一样!好fruity ,加入了
个人比较钟意水果味嘅啤酒,于是我叫左一杯Ippo Jyunpu.细$72 呢杯手工啤我系几年前啤酒节饮过。同坊间饮既啤酒完全系唔一样!好fruity ,加入了神奈村县的有机香橙🍊,微微酸甜,舒服易饮🤤
落完单后,无论你叫啲咩,佢都会上一款大概30粒Edamame(毛豆)俾你。用盐腌过,食到停唔到口
第二道上既菜系蟹籽沙律$68 有蟹籽,青瓜丝,自家制沙律酱,波菜,蟹柳丝组合。好fresh 好夹!
之后到日本生蚝$58, 日本空运到港。海水味比较重,钟意海水味既朋友可唔加柠檬汁。不过,加两滴比较岩我口味。食一只唔够,最后叫左4只😍
再者是Grilled Chicken Gizard,
有用盐烧过,味道岩岩好。烧到表皮有少少脆,咬口弹牙。配啤酒一流!
烧鸡翼$42鸡翼有两串, 一人两只,我稍稍嫌佢健康得滞,个人想佢咸啲就好了😭😂
再者就系出面食唔到一样味既Coedo beer Steamed Clans, 啤酒煮蚬。 甜甜地,少少甘味。好有啤酒既味道,佢用左手工啤酒黎煮,兜蚬变到好清甜!
最后上既系一款Asparagus with Sauce Sauce既芦笋豚肉串 外皮烧至金微焦,包住清新既芦笋。比较清新。但我想佢可以比d盐我点下就更好了
总括而言,系一间环境好靓,好岩三五知己倾计嘅日式串烧店。如果你系啤酒迷又钟意串烧,Coedo喺香港应该都头几间最有feel嘅地方了。