2018-10-08
同同事闲谈间发现,原来尖沙咀都有间隐世既日本餐厅,主打人情味,由日本师傅主理,虽然同事无好Specific咁讲明d人情味系点浸出黎既,但系本人都十分之期待。餐厅位于漆咸围,呢个街名个人比较陌生,原来就喺「婚纱街」近PolyU方向,咁样讲即刻就明哂。餐厅名为和処酒肴,见到个「処」字,我都真系唔系咁识读,特意上网找寻,原来就系同「处」字同音同义,又上一课了。门外没有一个很显眼的生招牌,但入内却现已座无虚席,这不正是低调高手的凭证吗?因为有预先订座,入内店员已经立刻为我们带位,现前更令我赞叹。在每个座位前,原来也都放有客人的名字,更是用纸折叠而成,这份贴心,这份亲民,更令我添了一份好感。餐厅主打Omakase,但亦有4款选择,最便宜的只需 $750,而最贵的就要$1300,最后我们选了中低价的「潮」。点菜完毕,先用枱上的热毛巾清洁双手,店员便为我们呈上第一道菜 – 季节性前菜盛合。季节性前菜盛合这个前菜盛合,也实在够哂大龙凤,有12款之多,很像游览日本温泉酒店的一泊二食,那道怀石料理之感。由左到右数起,分别有莹光鱿鱼,,明太子,薯仔沙律,猪肉卷,黑松露蛋卷,手押寿司,烟萝卜配芝士,烧鱼,辣蛤
季节性前菜盛合
由左到右数起,分别有莹光鱿鱼,,明太子,薯仔沙律,猪肉卷,黑松露蛋卷,手押寿司,烟萝卜配芝士,烧鱼,辣蛤肉,鸡肉卷,鱼肉卷,松前渍和枝豆。
每一项既portion也不多,但做功却十分精致,而且味道一流,特别感觉店员姐姐为我们逐一介绍,十多款单是要记得,再present,已经不容易了吧。
刺身三种盛
然后日本藉我师傅,就为我们展示他的刀功,在我们面前为我们处理三款刺身,分别是剑鱼,鲈鱼,和左口鱼。
每款刺身也会有2片,食材真系好新鲜,食落带鲜甜口感。
在我们面前有2重碟仔,我和友人都有些争执不下,到底那一只碟是盛载酱油呢?最后我选了长方碟做酱油碟,而圆碟就用来食刺身。
料理1
刺身后,会有2款和式料理,第一款有青鱼,左口鱼酿虎虾,同埋绿色既甜豆。
青鱼煎得甘香,鱼质比较挺身,但系入口鲜甜,唔会煎得过油,火喉控制得很好。
左口鱼酿虎虾系比较特别既一款料理,食落表层香脆,同时间又食到虾同埋鱼两款口感,好味又过瘾。
而绿色既小豆就食落甜甜地,个质感好特别。
料理2
第二个料理名为德利蒸,系一个胡芦状既盛器盛载。
佢一共有三层,第一层系酸汁,第二层系洋葱芝麻,而第三层就系海鲜松茸。
店员教路,可以将第一层同第二层放进海鲜松茸,就一起食用,而酸汁因为真系好酸下,所以要慢慢加比较安全。
海鲜松茸里面有鱼有虾有菜有菇,都几丰富。
寿司
之后便进入寿司部份,一共有8款。
鲂𫚒鱼寿司
第1款系鲂𫚒鱼,佢既肉质比较幼滑,食落鲜甜感十足,而师傅已经加好哂酱油芥辣,自己都唔需要再添加啦。
带子寿司
第2款系带子寿司,带子非常大只,好厚身,食落充满鲜味。
鲽鱼 寿司
第3款系鲽鱼寿司,鱼质好爽脆,食落有d根,根咬落有鲜甜,一口一口带来更有层次既口感。
红衫鱼寿司
第4款系红衫鱼寿司,师傅用火鎗烧香鱼皮既表层,上面放有XO酱,食落脆脆地,辣辣地,而鱼肉就比较腍身,鲜甜度慢慢浸出。
秋刀鱼寿司
第5款系秋刀鱼寿司,上面放有葱和姜丝,食落鱼质软绵绵,更能感受到醋米的甜米香,鱼味都好浓。
赤身寿司
第6款系赤身寿司,食落软绵绵,带少少酸甜感,鱼味唔算好浓,但系好甜。
石垣贝寿司
第7款系石垣贝寿司,厨师轻轻拍打石垣贝既身,佢就会卷起佐,好得意,食落极级爽口,而且鲜甜,好好味。
北海道海胆配三文鱼子寿司
最后一款系北海道海胆配三文鱼子寿司,三文鱼子唔称得上系脆口,但系咬落好juicy,而海胆亦都非常鲜甜,幸福度满分。
味噌汤
之后来了一个汤,食完咁多款冷食后来一碗热汤,成个胃即刻舒服哂。
咖哩鸡肉饭
汤后这个饭绝对够哂惊喜,其实食佐咁多野之后我地都已经好饱,呢个时间突然来一碟咖哩饭,真系杀我地一个措手不及,大食如我,都真系要叫投降。
但系就算再饱都好,总唔能够浪费食物,所以我地都硬著头皮去继续作战。
咖哩汁唔太辣,甜味比较多一点,鸡肉唔算多,我觉得系岩岩好既。
甜品
食完个饭,终于来到了我最期待的甜品时间。
甜品每人有2款,包括杂果梳打啫喱 配柚子雪芭 同埋 抺茶缺饼。
杂果梳打啫喱里面有蜜柑啦,菠萝啦,西瓜啦,苹果啦,都几丰富,而柚子雪芭个果味都好重,酸酸地,好似可以打开番我个胃咁,好味。
而抺茶缺饼有2粒,其实有D唔够喉,但系其实我都真系太饱啦,再多俾我都食唔落。
呢个价钱既Omakase ,再加上呢个份量,真系物超所值,再加埋贴心既服务,日本师傅的款待,绝对值得推介。