2018-01-07 119 浏览
同小朋友去和富公园玩,经过见到呢间串烧食堂,由于时间尚早,冇咩客,就去试下。铺头细细间,干净企理,墙上贴晒食物相,而且听侍应介绍,每日会有几款唔同食物做特价,梗系唔好蚀。见「酱油鱿鱼软骨」个名好特别,叫来试下,原来系鱿鱼眼附近,感觉似鸡软骨质感,但味觉上较为鲜甜,作为前菜加上少少咸既酱油,都好开胃。另叫左烧鸡泡鱼干,些少㶶㶶地,好香口又唔太干,点上沙律酱,阿仔几乎食晒成碟,佢话好似肉干甘,但好味啲。小朋友最中二玉子,所以叫左一串蜜糖玉子烧,好厚第既玉子,加上蜜糖,甜甜地好惹味,而且蛋味足又饱肚。鹿儿岛一口豚肉都好岩小朋友,肉嫩汁多。最特别系豚肉荔枝烧,薄薄豚肉包住粒荔枝,淡淡荔枝香渗入豚肉中,两者合二为一,荔枝减淡左豚肉既油腻感,豚肉吸收左荔枝香同汁,健康又好食。中二浓味既可以点上餐厅自制烧肉汁,但我觉得原汁原味最正。盐烧白鳝,肉厚又嫩滑,所以加上少少海盐好够鲜甜,入口肉质都弹牙。盐烧鲭鱼就冇咩特别。川式香烧原条大茄子,侍应好贴心问使唔使走七味粉,怕小朋友食唔到辣,好彩阿仔唔中二茄子。当茄子一上台,闻到浓郁孜然味,蒜香味加七味粉味,而且颜色上都好吸引,成仔茄子好大条,而且烧到岩岩好,肉

川式香烧原条大茄子,侍应好贴心问使唔使走七味粉,怕小朋友食唔到辣,好彩阿仔唔中二茄子。当茄子一上台,闻到浓郁孜然味,蒜香味加七味粉味,而且颜色上都好吸引,成仔茄子好大条,而且烧到岩岩好,肉蓉好多,捞埋啲蒜蓉、七味粉一齐入口,好香嫩,正到不得了。

最后整左串日本迷你甜番薯同菠萝,菠萝多汁又爆甜。