2019-10-23
是日香港俨如宵禁,市面萧条冷清,虽然人人都笑唔出,忧心忡忡,但 饭还是要食的。晚上尖沙咀已经无咩餐厅开了,拣咗哩间日本餐厅,食餐好既,希望靠美食可以让沉重的心稍稍揾到慰藉。坐落发现应该系日本人开既餐厅,而且唔少食客都系日本人(听到佢地讲日文)于是对佢既期望就大左最后,决定食物都唔错比较高质,性价比中等,两个人都食左唔少,埋单六百多D。炸生蚝店长既是日推荐。外皮松脆,内里多汁,系几唔错。而且蚝都几鲜美,几新鲜,怕腥既朋友都可以点。外脆内多汁海胆炒饭,海胆一粒粒,系干身既;并唔似出面食到都系湿湿既海胆,几特别,味道都好。不过分量就唔多,哩间餐厅分量都唔多鸡皮串烧正,本身就好钟意食鸡皮,碍于比较肥都少食,或者咬左D鸡油先食咁烧法,D油会去晒,又香又干身,好味~烧牛舌牛舌唔系厚烧,不过都几好既软壳蟹卷我觉得哩个卷系中规中矩炸牛肉薯饼哩个薯饼系比较大份,系薯蓉混合牛肉碎,然后炸香表皮。味道都适中,不过容易“漏”,我觉得如果一人食半个系刚好系厚身同几饱前菜,腌萝卜、鱿鱼
炸生蚝
海胆炒饭
鸡皮串烧
咁烧法,D油会去晒,又香又干身,好味~
鸡皮串烧
牛舌唔系厚烧,不过都几好既
软壳蟹卷
我觉得哩个卷系中规中矩