2024-01-15
放工同同事食个晚饭轻松下,梗系要食啲平时lunch time好少去食嘅餐厅,行下行下见到呢间日式寿司店都几雅致,咁就扑锤食呢间!位于上环嘅「鮨政」店内装潢木系简洁 ,座位唔算太多,设有吧枱座位及普通椅子,坐得都舒服。餐厅系日本人开设嘅正宗寿司店🍣,主打各款刺身、寿司、烧物同炸物等,亦有omakase可供选择,即使散叫都可以食到omakase用料质素嘅食材。款款都新鲜即制,性价比超高。✨️而家Follow餐厅社交平台仲即送甜品一客。寿司拼盘 $400寿司拼盘由精选5款鱼生寿司、1款军舰以及1款卷物组成🍣,当中包括三文鱼、吞拿鱼、油甘鱼、带子、甜虾、葱吞拿鱼腩蓉及加州卷,每件都肥美又新鲜,鲜味十足。咁多款式当中,我最喜欢葱吞拿鱼腩蓉,幼细香滑,口感软绵绵之余,腩位脂香突出,配埋香葱非常好食;另外,油甘鱼肉质弹性、鱼油香浓,食落淡淡甘甜☺️ 带子肥大肉厚,滑嫩软绵;甜虾🦐虾身鲜甜,非常胶口👍三文鱼腩寿司 (2件) $42三文鱼腩鱼油十足, 油脂鲜甜美味,肉质细腻入口即化,赞👍鸡肉丸豚骨锅 $280 | 乌冬 +$30天气凉凉地,叫左个冬日限定嘅锅物😊鸡肉丸豚骨锅🐔的汤底使用咗豚骨熬制而成,汤头呈
✨️而家Follow餐厅社交平台仲即送甜品一客。
寿司拼盘 $400
三文鱼腩寿司 (2件) $42
三文鱼腩鱼油十足, 油脂鲜甜美味,肉质细腻入口即化,赞👍
鸡肉丸豚骨锅 $280 | 乌冬 +$30
天气凉凉地,叫左个冬日限定嘅锅物😊
鸡肉丸豚骨锅🐔的汤底使用咗豚骨熬制而成,汤头呈奶白色,口感圆润柔和❤️配搭左鸡肉同鸡肉丸,鸡肉丸弹牙可口,而鸡肉嫰滑,同埋加上丰富嘅蔬菜,味道浓郁但唔会过咸😄
另外,加配左个乌冬食,乌冬挂满汤汁,口感烟韧弹牙,夹埋一齐食非常美味可口。