2022-10-31
一家比较特别嘅日本串烧小店,选用日本备长炭即点即烧,非常用心,鸡肉采用本地嘉美鸡,皮薄、骨细、肉质嫩滑、脂肪少、有鸡香味。一坐低店员会放一只正方形碟,碟上有柚子胡椒、一味唐辛子粉、日本黄芥末、柠檬同青柠,客人可以按喜好自己添加调味。我同朋友试咗多款串烧,师傅火候控制得好好,每款都锁住肉汁:-免治鸡肉棒-鸡爽肉-熟成鸡腿肉-甘口嘉美鸡全翼-牛舌-盐烧A4和牛三角腩-汁烧和牛牛肋肉-豚五花腩鹌鹑蛋比较推介嘅喺熟成鸡腿肉,外皮烧至非常香脆,带有鸡油脂香,肉质弹牙嫩滑;鸡爽肉系鸡嘅胃脏,入口非常爽脆,有嚼劲;甘口嘉美鸡全翼外皮炸至香脆香口,肉质鲜嫩美味。另外烟熏鸡火腿他他用咗日本真空直送可生食嘅鸡火腿,配搭生蛋黄、萝卜苗、子姜丝拌著吃,烟臐咸香味加上香浓蛋味,配搭特别,外面少见。浓香鸡汤素面有惊喜,汤底饮得出系鲜鸡熬制,有鸡香味,饮完完全唔口干,幼身嘅素面挂汁能力高,健康又好味。
我同朋友试咗多款串烧,师傅火候控制得好好,每款都锁住肉汁:
-免治鸡肉棒
-鸡爽肉