2019-07-16
知道系中环开左间新嘅日本蛋糕店🍰😍朋友试左都大赞,今日过过中环就去揾下佢先!Chez Shibata 位于最多野食既集中地,所以一d都唔难揾,铺头外围仲有面包买添一入到去就俾大大个蛋糕柜吸引住🥰蛋糕好靓好colorful 好吸引呀🤤为左蛋糕而来,所以我地叫左3个好想试嘅蛋糕🍰紫醉金迷-紫薯忌廉挞本身好中意食紫薯,见到佢第一时间就已经心心眼😍 外边系厚厚嘅紫薯cream,好重紫薯味,之后系好香滑嘅cream,一食就知系靓嘅日本cream,奶味重,下面系一层薄薄嘅black currant jelly ,酸酸地平衡返成个tart嘅感觉👍🏻半熟芝士蛋糕🍰唔好睇佢个样好似普普通通,无咩特别咁,一食就觉得惊为天人,呢个半熟芝士蛋糕嘅芝士味岩岩好,蛋糕好滑好滑,面头嘅cream一样高质,亦唔会太甜,入口有溶化嘅感觉,食落幸福感Up✨✨✨蛋糕同饼底中间仲有hazelnuts ,脆脆地增加口感👍🏻👍🏻最后出场嘅系香港限定嘅小红帽-樱桃酒朱古力蛋糕🍒🍫呢个蛋糕我觉得最特别之处就系佢入面有好多layer 朱古力同cream 好幼滑❤️食到大大粒充满酒香嘅cherry,加埋raspberry jam酸酸地真系
为左蛋糕而来,所以我地叫左3个好想试嘅蛋糕🍰
紫醉金迷-紫薯忌廉挞
半熟芝士蛋糕🍰
最后出场嘅系香港限定嘅小红帽-樱桃酒朱古力蛋糕🍒🍫
呢个蛋糕我觉得最特别之处就系佢入面有好多layer 朱古力同cream 好幼滑❤️食到大大粒充满酒香嘅cherry,加埋raspberry jam酸酸地真系超级好食呀!!