2014-08-29 5693 浏览
呢间位于Circle Plaza(铜锣湾MTR B出口直达)的Kozy算系相当有人气的日式餐厅, 店舖面积不大, 但环境及气氛却令我有身处日本的居酒屋的感觉~今次系第二次来, 订了9:30两位, 比预约时间稍早到达, 由侍应带我和朋友去bar台。其实如果系两三位去呢度, 一定系坐bar台较好, 因为可以睇住厨师即席炮制美食嘛!食物选择唔多, 店名有的「大阪烧」只有三款, 而炒饭, 面, 串烧, 前菜等菜式亦唔多选择, 但咁其实同日本一啲比较小型的居酒屋相似, 都系menu选择有限但味道搭够~店舖由两位日本厨师主理, 平时客人入座同离开时, 佢地都会用日文大叫 (因为真系日本人, 所以唔系一般日本料理的「234~」乱叫一通ww)芥辣八爪鱼, 作为前菜份量刚好, 辣辣地醒胃枝豆已经系日本料理必有的食物, 尤其来到呢啲铁板烧小店, 一边食枝豆一边饮啤酒简直正呀~~(自从有次去食日式放题食到好难食的枝豆后, 而家食到好食嘅枝豆我都会好开心)记得第一次来时, 见到menu有烧蚝, 但张相只影住2只, 觉得有点贵但都照叫, 然后上菜时发现原来有4只时, 真系开心到...XD 烧蚝烧完个size都唔

芥辣八爪鱼
芥辣八爪鱼, 作为前菜份量刚好, 辣辣地醒胃
枝豆
烧蚝
记得第一次来时, 见到menu有烧蚝, 但张相只影住2只, 觉得有点贵但都照叫, 然后上菜时发现原来有4只时, 真系开心到...XD 烧蚝烧完个size都唔会太细, 不过一定要趁热食, 否则会失去了𠮶种「超好食」的感觉
烧牛舌
烧牛舌在所有日本餐厅都会见到, 而呢度嘅即使系摊凉了仍然唔韧, 仲保留到牛舌嘅爽口, 略为调味已经好好食~~以前唔钟意食牛舌, 自从食过日式烧牛舌之后就觉得好好食了~
奄列炒面
奄列炒面份量都几多, 味道当然充满日式街头风味, 而我地坐bar台, 能够保持热度
豚肉大阪烧
厨师一烧好就已经帮我同朋友分好两份, 送到我地面前, 所以影唔到全相。大阪烧(以及炒面)可以随意加topping, 如蛋, 蒟蒻, 芝士等, 上次同朋友食试过加蒟蒻, 唔多夹咁, 所以今次冇加任何topping~
呢度食大阪烧同在普通日本料理食的有点唔同, 感觉粉浆冇咁多, 较足料, 不辱大阪烧之名~
烧虾
见到附近有客人叫烧虾, 见到咁大只, 就心郁郁叫埋一份~望住厨师烧的过程, 将虾头同虾身分开烧, 虾头好脆而仲食到少少虾膏的~虾肉质完全保持到爽口, 唔会「鞋」, 而且有鲜味!! 食完觉得抵返晒~
烧蕃薯伴云呢拿雪糕
Kozy的甜品基本上只有两款, 第一系烧年糕伴云呢拿雪糕, 另一款就系烧蕃薯伴云呢拿雪糕。两款都试过, 但我更喜欢烧蕃薯蓉, 入口唔会太甜, 烧过有少少焦, 热热地好好味~雪糕亦唔会溶得太快~推介!

同场加映烧鹅肝~先旨声明我系冇点的, 只系见到师傅烧的时候, 实在太吸引, 所以影低左~
烧鹅肝
鹅肝下面的其实系面包, 睇住师傅开始烘面包, 然后将一块铁制放上面包以压平, 烘到咁上下先烧鹅肝~
见到都觉得好食, 下次要叫!!
基本上两位日本师傅都几nice, 尤其系呢位离我近啲嘅, 感觉上比较风趣。笔者略懂日文所以会同佢用日文倾下计, 佢见我地食得慢, 又会作势拎走我地啲嘢食, 问我地系咪唔要www 所以如果同识日文的朋友去, 坐bar台同师傅倾两句都几开心!!

总括而言, 虽然食物选择比起一般日式料理真系算少, 但个人认为去呢类铁板烧气氛更重要~而且试过啲嘢食都真系相当好味, 推荐~
题外话/补充资料: Kozy开到好夜, 而且keep住有客人, 所以除非10点后先去, 否则最好book左先~少人的话坐bar台仲开心~
2014-08-22
烧蚝