2024-10-05
前几日公司发奖金俾每位员工,打算豪一豪佢,食餐劲嘅,所以就系网上揾啲高级餐厅,揾到呢间尖沙咀高级豪华嘅日本餐厅「里木」,真系好高级,不如就嚟体验一次豪华嘅日本料理。呢度真系太高级,平时应该唔系咁嚟,菜色同食材阵容睇住都非常豪华,可以享受一番。我呢度叫嘅系佢哋最豪华嘅「夏の海胆奢华体验」,一人1980蚊,食物阵容同套餐名一样,真系好奢华。入面嘅象拔蚌同粒贝真系好好食,问咗厨师入面粒贝配嘅系冲绳水云,口味好丰富。然后牡蛎嘅肉质好滑,开口入面仲有嚼头。牡丹虾配埋佢哋嘅海胆都系口味丰富,牡丹虾入口即化,然后海胆嘅鲜味好提起食欲。第一次食到鱼子酱,原来鱼子酱嘅味道咁鲜,边食再配个鱼汤,鲜上加鲜,味道真系好好。壳付原只海胆仲可以食到海胆最原始嘅味道,旁边仲有和牛海胆热狗,增添风味。密瓜嘅味道都非常甜。成个套餐体验落嚟真系有奢华嘅感觉,都系啲平时食唔到嘅高级嘢,下次仲会机会再嚟体验。