2023-06-14 63 浏览
通关之后有好多人都去咗日本旅行,朋友就带我黎呢间餐厅,享用住日本既高质食材,以解思日之情。 我哋坐喺吧枱,面前就系各种嘅海鲜食材,可以即拣即切即刻品尝刺身,正正因为材料新鲜,由日本直送,所以佢先敢放喺大家面前,任由大家挑选。餐厅最近做紧季节限定,有唔同嘅生蚝set,我哋拣咗四只生蚝配乳酸梳打(或配一杯白酒)($138)生蚝即叫即开,四只生蚝都非常之大只同肥美,食落好鲜甜好Creamy,亦保留住海水嘅天然咸味,值得推介。海胆海鲜杯($96/1)我哋叫咗两杯,一人一杯,海胆杯嘅卖相好精致,虽然睇落细细杯,但系材料好丰富,除咗有海胆之外,里面仲有吞拿鱼、三文鱼籽、蟹肉等等。海胆既甘香又鲜甜,吞拿鱼完全冇筋,口感味道都好好,三文鱼籽唔会腥,蟹肉好新鲜鲜甜,配上杯底嘅寿司饭,更能突出食材嘅鲜味。钏路活海鳗($158)呢个真系好有惊喜,系今晚全场嘅MVP。呢个活海鳗同平时一般食开嘅鳗鱼分别非常大,平时食既鳗鱼好软好稔,好似食紧一堆脂肪咁,无咩口感。但呢个活海鳗,烧到外脆内软,内软系有口感既软,鱼肉肉质好弹牙,加上鳗鱼独有既香甜,令人欲罢不能。温泉蛋沙律($38)想食菜又见呢个沙律平平哋就叫咗,划破

海胆海鲜杯($96/1)

海胆海鲜杯

钏路活海鳗($158)

钏路活海鳗

温泉蛋沙律($38)

想食菜又见呢个沙律平平哋就叫咗,划破温泉蛋令蛋汁流出真系好治愈,再将蛋汁拌入蔬菜,但味道就冇咩惊喜。

北海道松叶蟹盖($136)

呢个卖相虽然麻麻,但内藏干坤,啖啖鲜味嘅蟹膏配上蒸蛋,味道相辅相成,相当鲜甜。

鹅肝大黑菇($108 )

鹅肝系我嘅最爱,点样整都好食,但呢个几有创意,整到好似汉堡包咁,以两片厚厚既大黑菇扮作汉堡包皮,内里就夹住肥美既鹅肝,几特别。

有机菠萝(28/2片)

以烧菠萝作为我哋今餐嘅ending,菠萝好鲜甜好多汁,可以将油腻感同饱济感一扫而空。