2022-10-11
金色不如帰的东京本店已经由2019年开始连续4年摘星🗼。作为过江龙来到香港🇭🇰,味道质素如何呢?咁岩今日秋风起,好想食一碗热辣辣的拉面呀🔥!所以来到金色不如帰食拉面🍜 Yummy Yummy 😋嚟到呢度梗系要食佢嘅王牌拉面啦!除此之外,我哋仲叫咗两个小食同饮品。现在为大家介绍一下:-🍜贝汁酱油拉面呢度的王牌菜式。有特别嘅指示牌教我哋点样享用呢一个拉面:-1. 用心把拉面捧在手心已感受其温度2. 在感受由拉面发出独特而令人舒适嘅香气3. 呷一小勺精心熬制的汤头,并配以牛肝菌碎、牛肝菌油及黑松露酱以相继品尝汤头与配料的合衬。4. 最后品尝拉面以同事感受其香气、味道及多元化的配搭食材。我原本都谂住用佢教嘅方法去品尝呢个拉面。但事实上,拉面一到,已经闻到黑松露的香味,我亦急不及待品尝佢嘅汤头。一饮落去,即刻感受到佢的与别不同。好鲜好甜吖。好似有一百只蚬系口内跳舞咁💃🤣。一查之下,原来汤头用上大蚬、豚骨同鱼去熬制而成,鲜味十足。呢度嘅面条带有麦味,比较有咬口。配有两块叉烧,肥瘦适中,猪肉的甘香味都几浓郁。🦪牡蛎拉面呢个系季节限定新品。钟意食蚝嘅我又点会放过呢?佢的汤头同贝汁酱油拉面完全不一样。充
贝汁酱油拉面
贝汁酱油拉面
🍜贝汁酱油拉面
呢度的王牌菜式。有特别嘅指示牌教我哋点样享用呢一个拉面:-
1. 用心把拉面捧在手心已感受其温度
2. 在感受由拉面发出独特而令人舒适嘅香气
牡蛎拉面
牡蛎拉面
🦪牡蛎拉面
呢个系季节限定新品。钟意食蚝嘅我又点会放过呢?佢的汤头同贝汁酱油拉面完全不一样。充满蚝味!🦪🦪🦪🦪🦪用蚝、猪骨同鱼熬制而成。汤料都有好多,包括:- 意大利番茜、法国紫洋葱、火箭菜、京葱、鲜蚝油、茗荷、萝卜苗,味道多元化、风味十足!最钟意佢嘅酱渍牡蛎。蚝味非常之浓郁,后劲非常之凌厉,蚝的味道在口中,久久也不能散去。感觉好幸福啊!
一口芝士脆豚
一口芝士脆豚
🧀一口芝士脆豚
外表炸到金黄色嘅猪扒,外表都几吸睛㗎。吉列炸粉好薄、猪肉偏瘦。呢个小食的重点系个拉芝🤩我试过,可以拉到好长㗎!个芝士味亦好香。
鸟皮乌贼扬
🦑鸟皮乌贼扬
透薄嘅鸡皮加埋非常爽口弹牙的墨鱼,令人回味无穷。要我拣边个小食好食啲?我完全拣唔到。下次来两个都会叫晒!🤣
紫苏双柠洛神花茶
🍑白桃焙茶
白桃的甜味碰上焙茶的香味,等如好味吖!🤣
🍋紫苏双柠洛神花茶
紫苏叶可以驱寒,洛神花可以防癌降血脂,加埋充满维他命C嘅柠檬,系一个好健康嘅饮品啦!虽然有柠檬又有洛神花,但饮落一D都唔酸,甜甜地。
整体来讲,呢间餐厅嘅优势系佢嘅汤底,蚬味同蚝味都各有特色。而且呢一种汤底嘅拉面,系市场上亦都不常见。值得为咗佢嘅汤底再嚟啰!