2022-04-28
西餐wine and food paring就试得多,日本餐sake pairing就真系第一次体验🤓二人餐有四款菜式+一款甜品,前后再配撘三种唔同嘅清酒去配送🤩,都只系$568另外呢个餐好嘅地方系分2个份量上菜,而唔系一大碟2个人自己分黎食,诚意十足😚🥗前菜鞑靼吞拿鱼塔一牛油果/云丹酱油/三文鱼籽配 翔云纯米吟酿🍶三文鱼籽系顶层,吞拿鱼蓉系中层,软熟牛油果粒粒底层,牛油果配酱油一向极似三文鱼味😍整体感觉清新而且新味十足,仲好健康添👍🏻翔云纯米吟酿 味道清香带少少辛口🤏🏻,配清淡嘅前菜好适合😁🥘一品目鲷鱼饭鲷鱼鱼肉粒比例都几多😳,饭嘅质感有啲似中式嘅炖饭/西式嘅risotto,饭粒香软又多汁😋🥩二品目外侧腹横肌配 瑞兆纯米大吟酿🍶生熟度约4成左右,牛味香浓,林得黎保留翻口感又无渣😋瑞兆纯米大吟酿入口辛口得黎又顺滑,系配撘较浓味嘅菜式,例如呢道菜&串烧~🍢串烧车厘茄五花肉五花肉片油花丰富,包住番茄咬落好juicy😋,一齐食又香又清新,更有蔬菜串烧可以解下油腻,调味料落得恰到好处好香口👍🏻🍰甜品北海道芝士蛋糕配 古酒仕远梅酒🍶芝士味道好香浓🤩,面头更有少少焦香,上层口感软滑,下层海绵蛋糕空
🥗前菜
鞑靼吞拿鱼塔一牛油果/云丹酱油/三文鱼籽
配 翔云纯米吟酿🍶
整体感觉清新而且新味十足,仲好健康添👍🏻
翔云纯米吟酿 味道清香带少少辛口🤏🏻,配清淡嘅前菜好适合😁
🥘一品目
车厘茄五花肉
🍰 甜品
北海道芝士蛋糕
配 古酒仕远梅酒🍶
芝士味道好香浓🤩,面头更有少少焦香,上层口感软滑,下层海绵蛋糕空气感好绵密
梅酒系日本酒之中嘅甜酒,用黎配蛋糕食好夹💕