2022-05-27
捉紧大假同男朋友继续喺港岛区觅食~男朋友好钟意食拉面,所以佢指明要嚟呢间个名好多符号嘅日本过江龙度一试!🤣估唔到平日过咗食𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑时间都有几个人排队😳呢度系先付款后进食嘅,所以可以预先谂定食咩先,咁就可以更加方便( ´▽` )ノ▪️鲷白汤拉面($𝟷𝟹𝟾, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶)鱼汤味道鲜甜,口感薄,佢令我谂起好耐之前喺日本阿倍野食过嘅两次嘅鲷鱼汤拉面🥹▪️鲷沾面($𝟷𝟺𝟾, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟾/𝟷𝟶)沾面所熬制嘅汤更加浓稠,系由鲷鱼、豚骨同鸡熬制而成嘅鸡白汤,味道偏咸但用于沾面上,咸嘅程度系合理嘅,成个面我最爱嘅系个面底,用上店家嘅原创波浪面条,食落好烟韧有咬口,有啲似刀削面,挂汁能力极高!整体而言鲷白汤做得唔错而沾面就面底出色,不过略嫌价位较高,可以偶尔一食~
▪️鲷沾面($𝟷𝟺𝟾, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟾/𝟷𝟶)