电脑坏了又要死死地去到老远嘅长沙湾维修 😅 安慰一下自己揾下附近有无未被发掘嘅餐厅去探险吓 😆 呢间沾面店低调得很😶,门面牌都唔多个,食物相都无,大部分人绝对会点行点过,但见佢哋主打几有特色嘅虾汁风味沾面,卖相都唔错,决定入去试吓基本上只售三款汤头少少唔同嘅沾面,酱油风味、味噌风味同番茄风味,全部都系海老作为主调🦐。每份面本身已经包一只溏心蛋🥚、荀干、两块长形嘅叉烧🐖、同埋口感香脆嘅炸乌贼🦑碎屑 (虽然听落好特别但其实一浸汤变淋之后其实食唔出系乜) 😃 叉烧唔错如果嘴馋的话值得加添。落单后好快师傅就将碗面放到客人跟前,继而沾面汤汁亦都嚟到。觉得汤好香好浓,饮落有少少灼热嘅感觉,虾嘅鲜味相信熬制好耐先咁重,但越食越觉得都系咸咗啲,虽然沾面汁冇日本嘅咁竭,但口味应该都系比较贴近日本本地嘅一啲 😗 面比较实同少少硬身,都系日本个边嘅沾面特征。另外台面有两款几特别嘅调味料俾客人自己落,有一樽望多浸住好多🦐虾米嘅醋,同埋🍋柠檬山葵酱。落番多啲酸嘢中和番汤底嘅咸味可能会

• 虾汁味噌沾面