2023-04-15
今次去呢间Omakase装修好靓,佢系以日式风格设计 餐厅内除左普通座位外,仲有啲榻榻米既座位🥢餐厅师傅仲几贴心,问我地有冇咩特别唔食😆前菜首先系前菜,师傅清晰介绍,而且仲同我地讲食前菜时既步骤🫶🏻汁煮花螺花螺大大粒,食落口感仲好爽,而且螺肉味道鲜甜,配埋佢既汁一齐食几清新同开胃🤤海草茎呢个海草茎比较少食,所以都几特别,佢既海草茎好有咬口,而且佢里面仲配咗啲鱼干,所以食落咸咸地,但整体嚟讲都唔错蟹肉水云Omakase咁多种前菜,个人就最钟意食水云😆佢呢个系加咗蟹肉,蟹肉食落几弹牙同爽口,而佢个水云食落酸酸甜甜,非常开胃👍🏻刺身佢呢个刺身拼盘摆咗好多唔同既花花装饰做点缀,所以第一眼睇落去已经好靓,呢个拼盘有缟深、牡丹虾同中拖罗🐟 缟深啫系深海池鱼师傅切得几薄所以望落好靓🤩另外牡丹虾大大只,食落弹牙仲粉粉地,而佢既虾头好大只,虾膏味好浓郁,可以见到佢既虾壳花纹好靓🥰而佢既中拖罗仲好肥美,入口即溶茶碗蒸食完刺身之后就嚟碗暖暖地既菜碗蒸🥚茶碗蒸入面有鸣门卷、菇、白果等。佢既蛋味几浓郁,仲好暖添🥰寿司帆立贝寿司🍣 师传首先安排比较淡味既寿司先,佢俾咗旧大大旧既帆立贝俾我地!帆立贝食落鲜甜,而且仲
前菜
首先系前菜,师傅清晰介绍,而且仲同我地讲食前菜时既步骤🫶🏻
汁煮花螺
海草茎
蟹肉水云
刺身
茶碗蒸
寿司
帆立贝寿司🍣
师传首先安排比较淡味既寿司先,佢俾咗旧大大旧既帆立贝俾我地!帆立贝食落鲜甜,而且仲好厚肉添😋上面仲加咗啲青柠汁,所以味道更清新
左口鱼寿司🍣
左口鱼又叫平目鱼,佢既鱼味比帆立贝浓少少,食落几加感。师传仲系上面加咗啲牙葱,牙葱味道几浓郁,同左口鱼又几夹😆
白虾寿司しろえび 🍣
白甜寿司对比出面都系比较少见,白虾味道甜甜地,食落仲粉粉地🦐上面仲加咗啲柚子皮丝,所以柚子味好香浓🤤
伊左目寿司🍣
伊左目鱼身口感几爽口,鱼味更加突出。师传系寿
司上面加咗酱汁同柚子胡椒,所以带有微微辣味同柚子味😋
小池鱼寿司🍣
小池鱼寿司颜色较为浅色,鱼身望落好靓🤩少少醋 酸
小池鱼咬落几有口感,仲爽爽地。上面加咗啲茗荷(姜芽 ),所以寿司带有微姜味,几特别既配搭👍🏻
黑鲈寿司🍣
呢个黑炉寿司系轻轻烧过下,所以食个阵好香烧烤味。而且因为黑炉鱼比较肥美,所以烧完更加带出返鱼既油脂感😋另外,师传仲加咗经甜酒煮过既紫菜,系师傅特别调制既,所以系出面都系食唔到呢个配搭😆
北海道根室海胆寿司
又一件充满幸福感既海胆寿司🤤海胆食落甜甜地几creamy。师传系上面加咗啲藻盐,藻盐带有微微海水味既咸味,更加可以带出返海胆既鲜味🤩
酱油渍拖罗寿司🍣
呢个寿司加咗啲特制酱油系参考日本师傅做法,系专for吞拿鱼既。上面加咗啲紫苏叶同芝麻,经过网烧后,油脂感同味道都更突出👏🏻
干瓢卷
呢个干瓢卷里面系葫芦瓜嚟,食落去甜甜地😋
江户前玉子烧
呢个玉子烧上面加咗啲蜜糖,因为佢系热热地,所以蜜糖味更加香浓🥰
お碗
呢个汤系面豉汤,饮落暖暖地,里面仲有好多材料,有大大只既蚬,味道都几鲜甜
甜品
泡夫 抹茶奶冻